Як відреставрувати старе вікно

Як відреставрувати старе вікно
Дуже часто перед власниками будинку або квартири виникає дилема: купувати нове вікно чи відреставрувати старе, добре, дерев'яне? Для відповіді на таке питання потрібно спочатку зробити діагностику не тільки самої рами, фурнітури, а й фрамуги.

Диагностика

Перш за все віконна рама повинна відкриватися вільно, без використання інструменту - такий варіант можливий, але зустрічається вкрай рідко. Зазвичай через рідке відкривання, перекоси і розбухання дерева вікно відкрити дуже непросто. Після того як оголилися внутрішня і зовнішня частини, потрібно відкрити вікно і уважно оглянути стан деревини. Зазвичай під багаторічними шарами фарби важко що-небудь розглянути, хоча і в такому вигляді вже бувають помітні деякі внутрішні дефекти. Вони дуже добре видно на тій стороні рами, яка звернена назовні і піддається агресивним впливам зовнішнього середовища - ультрафіолетової частини сонячного світла, різним опадам і сезонному перепаду температур. Найчастіше зустрічаються тріщини на ділянках без фарби, там деревина темного, непривабливого вигляду. Якщо при цьому її щільність від старості нагадує пінопласт, то таке вікно після ремонту прослужить не більше 3-5 років. Ну, а якщо дерево розтріскалося, але ще має достатню твердість, то така рама після реставрації і при правильному догляді може прослужити ще 15-20 років.

Початок ремонту вікна

Приступати до реставрації краще пізньою весною, влітку або ранньої осені, тому що ремонт дерев'яних вікон може зайняти тривалий час і в житло весь цей період буде заходити свіже повітря. Насамперед потрібно вийняти скло. Якщо вони кріпилися за допомогою штапиків, то зробити це буде порівняно просто, а от якщо попадеться стара віконна замазка, то зберегти скло навряд чи вдасться. До цього треба бути готовим і заздалегідь приготувати кошти на придбання нового скла.

Потім рами краще зняти з навісів і можна приступати до повного демонтажу старого лакофарбового покриття. Зробити це можна за допомогою спеціальної рідини - змивки, яка продається в будівельних магазинах. Такий спосіб хороший, якщо шар фарби невеликий, але часто за багато років шарів накопичилося багато і смивка не допоможе. Тоді застосовується потужний будівельний фен, який струменем гарячого повітря розм'якшує будь-який шар фарби, і за допомогою шпателя її можна буде потім видалити. Цю процедуру потрібно проробити з фрамугою і підвіконням, якщо він дерев'яний або бетонний.

Коли фарба буде видалена, всю видиму поверхню рам, фрамуги і підвіконня потрібно зачистити шліфувальною шкуркою. Зробити це можна вручну, що достатньо важко, а можна за допомогою ручної шліфувальної машини. Ця операція допоможе завершити підготовку дерев'яної частини до нанесення фарби.

Але ще залишилося перевірити прямі кути, зазори між кожною стулкою і фрамугою, а також між самими стулками. Потрібно спробувати вирівняти похилені елементи так, щоб всі кути дорівнювали 90 градусам. Зрозуміло, що це не стосується фігурних та арочних вікон. А зазори зробити такими, щоб після нанесення двох шарів фарби залишався просвіт 2-3 мм. Можливо, доведеться скористатися рубанком і стамескою, що зажадає деяких навиків поводження з плотницьким і столярним інструментом. Якщо після всіх перерахованих маніпуляцій у рамних зчленуваннях з'явиться люфт, його потрібно обов'язково прибрати. Цього можна домогтися або за допомогою клею, або за допомогою металевих куточків. Тепер наша рама без скла, без старої фарби і навісів готова для шпатлювання тріщин, що залишилися нерівностей, шліфування та фарбування. Для цього потрібно використовувати спеціальну шпаклівку по дереву для зовнішніх робіт. Після висихання знову шліфуємо, знепилюючого, і дуже бажано просочити грунтовкою для вибраної емалі всю очищену поверхню.

Після цього наносимо перший шар фарби, і після її висихання можна монтувати скло. Для цього по всьому периметру посадкового місця наносимо прозорий герметик і кріпимо скло за допомогою штапиків.

Склянні рами кріпимо на фрамугу за допомогою нових навісів і запорів. Тепер можна нанести другий шар емалі, закривши скло малярським скотчем. І перед закриттям стулок по периметру закріпити гумовий ущільнювач.

Все, ремонт старих вікон завершений. При дотриманні цієї технології вони вам ще довго прослужать.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.