Енергозберігаючі лампи - переваги та недоліки

Енергозберігаючі лампи - переваги та недоліки
Чим відрізняється енергозберігаюча лампа від звичайної лампочки розжарювання?

Лампа розжарювання представляє з себе скляну колбу, всередині якої розташовується вольфрамова нитка розжарення. З колби відкачано повітря, або всередині знаходиться інертний газ, який запобігає перегорання цієї нитки. Джерелом світла в цьому випадку є нитка розжарення, яка окрім світла також випромінює і порядну кількість тепла, чим і обумовлено високе енергоспоживання такої лампи.

Енергозберігаючі лампи працюють за іншим принципом. Світловипрмінюючим елементом в них є скляні трубки, внутрішні стінки яких покриті люмінофором - матеріалом, що випромінюють світло при дії на нього. Всередині трубок знаходиться суміш парів ртуті та інертних газів. Джерелом світла в даному випадку є стінки лампи, на які нанесено люмінофор. При цьому енергія на нагрівання елементів лампи майже не витрачається, що позитивно позначається на енергозбереженні.

Тому така лампа випромінює в 5 разів більше світла при тій же споживаної потужності. Наприклад, лампа розжарювання потужністю 40 Вт за кількістю випромінюваного світла буде відповідати енергозберігаючій лампі потужністю всього 8 Вт

Тому можна вважати, що вони в 5 разів економічніше ламп розжарювання. Середній термін служби зберігаючих енергію ламп заявлений виробником в 8000 годин, проти 1000 годин горіння у ламп розжарювання.

Недоліки еноргозберігаючих ламп
Енергозберігаючі лампи істотно дорожче лампочок розжарювання. Лампи більш чутливі до підвищеного, зниженого живлячої напруги, а також його перепадів. Тому зберігаючі лампи бажано використовувати в світильниках, які рідко включаються і вимикаються. Ідеальний варіант застосування такої лампи - постійно палаюча лампа в передпокої, або вулична лампа, що вимикається тільки вдень, коли на вулиці світло.

Небажано, а точніше нераціонально використовувати такі лампи в туалеті та ванній, де світло включаються ненадовго і часто, це призведе до їх швидкого виходу з ладу.

Ну і про екологію. Енергозберігаючі лампи містять пари ртуті, хоча їх і небагато. Тому їх необхідно утилізувати, а не викидати в сміттєвий бак разом з побутовими відходами. Також не варто застосовувати такі лампи в кімнаті, де постійно перебувають маленькі діти, все-таки від витоків ніхто не застрахований.

Але будемо надятись, технології будуть вдосконалюватися, і в недалекому майбутньому енергозберігаючі лампи почнуть поступово позбуватися від зазначених недоліків.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.