Як затирати плитку

Як затирати плитку
Дуже рідко плитку укладають без швів впритул. Такі різновиди плитки теж зустрічаються, і тоді питання з затіркою відпадає. Однак більша частина плитки укладається з зазорами, які контролюються за допомогою спеціальних пластикових хрестиків. Після того як плитка буде укладена, ці проміжки заповнюють розчином, який стали називати затіркою.

Як вибрати затірку для плитки

Різновидів затірки існує безліч, але в більшості випадків радять застосовувати затірку на основі цементу. Практично всі популярні марки, такі як Церезіт, використовують саме таку технологію. Інші види затерли, такі як затирка на епоксиднійоснові, застосовується тільки з потреби, наприклад, якщо потрібно досягти неперевершеною міцності, яку забезпечити стандартний розчин не в змозі.

Що стосується колірного рішення, то тут все залежатиме від дизайнерського задуму та особистих уподобань. Зазвичай, намагаються затирати плитку розчином контрастним. Іноді має сенс зробити затірку такого ж кольору, як і сама плитка, для досягнення особливого дизайнерського ефекту. Для особливих випадків можна придбати затірку для плитки з ефектами. Наприклад, затірку світиться, з блискітками та іншими «наворотами».

Як розводити затірку для плитки

Щоб провести роботу з затирання плитки якісно, потрібно правильно розвести цю затірку. Вона продається в невеликих пакетах по три, п'ять або десять кілограм. На пакеті виробник друкує докладну інструкцію з розведення та використання своєї продукції. Втім, розвести затірку не складно.

В тару насипають не надто велика кількість затірки у вигляді сухої суміші, а потім заливають її водою. Воду краще додавати поетапно, весь час розмішуючи розчин затірки. Повинна вийти консистенція сметани. Не має сенсу занадто строго відміряти кількість води, цілком допустимо робити все «на око», але без крайнощів. Якщо затирка для плитки вийде занадто рідкою, нею буде незручно працювати, вона буде розтікатися і погано заповнювати шви. До того ж, після висихання така затирка може потріскатися. Занадто густа затірка також не ідеальне рішення, так як шви при цьому вийдуть, найімовірніше, не акуратними.

Як затирати плитку

Отже, затирати плитку легко. Спочатку виймають всі пластикові хрестики і готують невелику кількість затірки в ємності, звідки її буде зручно набирати. Якщо ділянка роботи не дуже велика, найкомфортніше затирати плитку пальцями. Для цього не потрібні ніякі особливі навички. Головне трохи втиснути розчин, щоб він був не рівні з поверхнею плитки. Це просто зробити пальцем.

Звичайно, якщо площа роботи велика і затерти плитку потрібно в цілій кухні, тоді слід використовувати інструменти, інакше можна стерти шкіру. Однак металеві інструменти застосовувати для затирання швів не рекомендується, тому що таким інструментом не вийде втиснути розчин у шви. Крім цього, металевий шпатель буде дряпати поверхню плитки, що також не дуже приємно. Для затірки плитки застосовують гумовий м'який шпатель, який і призначений спеціально для такої роботи. Затирати плитку цим інструментом не дуже складно і робота в цілому йде швидко.

Як відмити плитку від затірки

Після того як все буде готово, плитку бажано відразу помити. Але робити це слід дуже обережно, щоб не вимити розчин затірки з швів. Можливо, краще акуратно протерти кожну плитку вологою ганчіркою, щоб позбутися від потьоків розчину затірки, а основне прибирання провести вже пізніше, коли затирка у швах плитки вже добре схопиться. Станеться це приблизно на третій день.

До речі, затирка для плитки відмінно відмивається навіть через кілька тижнів. В крайньому випадку, її можна трохи намочити теплою водою, після чого вона легко стирається ганчіркою або губкою. Але в більшості випадків, навіть стару затірку не складно стерти сухою ганчіркою, іноді допомагаючи собі шпателем на найскладніших ділянках.

Як захистити затірку для плитки

Також не завадить знати, що для ванної кімнати та кухні затірку у швах плитки можна захистити спеціальними складами. Такі склади зазвичай продаються в тому ж відділі, що й сама затирка. Вони захистять шви від пилу, бруду, цвілі та інших неприємностей. Звичайно, при цьому затирка все одно з часом буде забруднюватися. Але якщо вона була оброблена одним з таких захисних складів, шви будуть легко відмиватися теплою водою і чистою ганчіркою.

Источник: Корисні Поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.