Як боротися з цвіллю (грибком)

Як боротися з цвіллю (грибком)
Поява цвілі не виключено в домі ні в кого і ніколи. Цвіль здатна виклкати різні захворювання, наприклад, алергію. Внаслідок чого виявлення і знищення цвілі надзвичайно важливо, для створення безпечного середовища для проживання.

Шкідливий вплив цвілі

Імунна система людини пригнічується грибками цвілі, через що нерідко розвиваються супутні ознаки алергії - нежить, відчуття браку повітря, кашель. Часом, найскладніші, насилу діагностуються, хронічні захворювання досить швидко виліковуються після переїзду на нову квартиру, туди, де сухо, і немає цвілі.

Крім того, досить важливий і естетичний фактор, плями чорного або сірого кольору неприємно виглядають на стінах або речах.

Причини появи плісняви

Якщо є бажання назавжди знищити цвіль в домі, то, звичайно ж, спочатку слід з'ясувати, від чого вона з'являється. Її спори маються всюди, у воді, повітрі, і тільки лише потрапивши в прийнятне для себе середовище, вони починають відразу ж рости. Найчастіше цвіль з'являється унаслідок надлишково високої вологості в приміщенні, і нестачі вентиляції.

Якщо господарі виявляють надмірне захоплення увлажненням, або розводять занадто велика кількість тропічних рослин в маленькій кімнаті, все це збільшує вірогідність розвитку цвілевих грибків. На жаль, використовувані зараз будівельні та оздоблювальні матеріали практично всі схильні до впливу грибків цвілі. Цвіль частий гість у ванній, в туалеті, на фільтрі кондиціонера. Можлива її поява в пральній машині, на стінах, книгах, в холодильнику.

Перша ознака. Запах цвілі специфічний. Сплутати його складно. Це гострий запах вогкості. А, потім, вже можна примітити поява плям чорного, сірого або білястого кольору. Якщо вже в квартирі з'явилася цвіль, то перед тим, як приступити до позбавлення від неї, слід зменшити вологість в приміщенні і поліпшити провітрювання, інакше всі Ваші зусилля підуть прахом.

До позбавленню від цвілі слід підходити комплексно. Необхідно створити мікроклімат, що виключає появу плісняви​​, а просте відмивання і здирання є півзаходом.

Що потрібно зробити в першу чергу

1) Скрізь, де відмічена цвіль її слід механічно очистити.

2) Всі поверхні слід обробити засобом, для знищення грибка цвілі.

3) Без жалю всі речі, які зіпсувала цвіль, необхідно викинути.

4) Повітря не повинен застоюватися в приміщенні, вирішите питання з вентиляцією.

5) Обов'язково зменшіть вологість в кімнаті. Знайдіть і усуньте всі причини вологості вище норми.

Спеціальні засоби, здатні видалити цвіль

В магазині будматеріалів Ви зможете придбати антисептики, вибір їх цілком достатній для вирішення будь-якої проблеми. Але, пам'ятайте, що в першу чергу - це отрути, через що слід поводитися з ними гранично обережно. Перед тим як використовувати, прочитайте інструкцію. Знову ж таки, всі пористі матеріали, м'які меблі та шпалери можуть бути дуже сильно поїдені цвіллю вглиб, настільки, що їх очистка нездійсненна. Тоді їх слід викинути.

Антисептична грунтовка. За відгуками багатьох домохазяїнів, найкращим перевіреним засобом є антисептична грунтовка. Місце її придбання то ж - магазин будматеріалів. Крім того, що ця грунтовка позбавляє від цвілі, вона ще й не допускає її появи в майбутньому. Використовувати її нескладно, зазвичай навіть немає потреби в розведенні водою. У кожному разі, дійте згідно інструкції. До речі, перед її нанесенням не забудьте очистити стіни.

Коли пліснявий грибок настільки глибоко в'ївся в штукатурку що відсутній чистий шар, то необхідно очищати все повністю, аж до бетону чи цегли. На суху чисту поверхню грунтовка наноситься простим малярським пензлем. Після того як висохне, можна продовжити оздоблювальні роботи.

Відбілювач. Немає під рукою грунтовки? Не біда, використовуйте відбілювач. Він не настільки всемогутній, як антисептична грунтовка, але зате менше містить токсинів. Відбілювач, через наявність в ньому гіпохлориту натрію, здатний позбавити Вас майже від будь-яких цвілевих грибків. Він знищує не тільки цвіль, але і її спори. Можете очистити відбілювачем стіни ванної або туалетної кімнати, викладені плиткою, підлогу і скло.

Однак слід пам'ятати, що це все ж відбілювач, і він може знебарвити речі і зіпсувати їх зовнішній вигляд. Також запах у відбілювача досить різкий і неприємний, швидко роз'їдається незахищена шкіра рук. Тому, перед використанням відбілювача необхідно перевірити, щоб в приміщення був постійний доступ свіжого повітря. Надіти захисні рукавички теж не буде зайвим. Для обробки відбілювач розводиться водою в пропорції 1:10.

Оцет. Напевно, Ви не знали, але оцет також здатний допомогти Вам у боротьбі з поширеними видами цвілі. Оцет, це кислота, що має менш різкий запах, і не містить таких шкідливих для організму людини випаровувань як відбілювач. Змочіть тряпочку і протріть поверхню, уражену цвілевим грибком. Після закінчення години слід оцет змити водою і добре провітрити кімнату. Можете, в якості профілактики, наносити оцет щотижня на потенційно небезпечні ділянки.

Перекис водню. Якщо не має відбілювача і оцту, то вже перекис водню, ймовірно, знайдеться у Вашій аптечці. Тільки будьте обережні з його застосуванням, у нього теж присутній відбілюючий ефект. Його плюс у тому, що він токсичний, запах теж не викликає відторгнення.

Нашатирний спирт. Нашатирний спирт також може нам допомогти у вигнанні з дому такого ворога як цвілеві грибки. Використовують його так: розводять один до одного з водою, і розпилюють на уражену поверхню. Через пару годин змивають. Різкий запах цього засобу викликає неприємні відчуття в горлі і головний біль. Будьте обережні, і ні в якому разі не змішуйте з відбілювачем. Дуже токсично! При використанні нашатирного спирту враховуйте, що він не здатний боротися з цвіллю, що уразила пористі матеріали.

Харчова сода. Найбезпечнішим для людини засобом боротьби з пліснявими грибками є харчова сода. Чи не зашкодить вона також і домашнім тваринам. Робіть так: розводите чайну ложку соди на склянку води, і обприскуйте отриманою сумішшю проблемне місце. Також можете взяти губку, змочити в цьому розчині і промити нею стіни та речі. Соду потім не варто змивати, вона послужить хорошим захистом від повторного зараження.

Пам'ятайте, що використавши найрізноманітніші засоби, Ви видалите цвіль лише на час. Забезпечте сухість і доступ свіжого повітря в кімнату, де раніше була цвіль, і тоді вона вже не повернеться. Будь ласка, будьте акуратні і обережні, ведучи боротьбу з цвіллю. Попадання мікрочастинок цвілі в органи дихання небезпечно для Вашого здоров'я. Для того щоб це не стало серйозною проблемою, застосовуйте запобіжні заходи. Пам'ятайте про свою безпеку!

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.