Стеля з підсвічуванням своїми руками

Під час розгляду можливих варіантів облаштування стелі з використанням сучасних видів оздоблювальних матеріалів у першу чергу слід звернути увагу на знайомі всім нам гіпсокартонні панелі. У статті ми розглянемо, як правильно зробити стелю з підсвічуванням своїми руками.

У вирішенні питання щодо форми стельового покриття вам слід виходити із можливості вибору з двох варіантів:
- однорівнева стеля (для кімнат із невеликою площею);
- багаторівнева конструкція, (більше підходить для приміщень з високою стелею та значною площею).

Види підсвічування

Під час вибору способу підсвічування стелі вам слід враховувати те, що існує кілька варіантів її облаштування:

- застосування сучасних світлодіодних конструкцій;
- використання точкових світильників;
- неонова підсвітка;
- «Дюралайт».

Світлодіодна підсвітка

Стеля з підсвічуванням своїми руками

Підсвічування стелі за допомогою сучасних світлодіодних елементів може бути оформлене або у вигляді стандартної світлодіодної стрічки, або у варіанті вбудованих (точкових) світильників.

Стрічкове світлодіодне підсвічування завжди виглядає досить привабливо, і буде виглядати цілком функціонально на стелях з гіпсокартону, виконаних у вигляді багаторівневої конструкції.

Стеля з підсвічуванням своїми руками

В обладнаних по її краях штучних нішах і розміщують, як правило, стрічковий освітлювач; при цьому основні складнощі облаштування такої стелі пов'язують зазвичай не з самим підсвічуванням, а з підготовкою гіпсокартонної основи для нього.

Прийом світлодіодного підсвічування може бути реалізований, крім того, і в різних колірних варіантах, при цьому найчастіше використовуються наступні режими:
- одноколірний режим;
- двоколірна підсвітка;
- використання тонів різної насиченості (так званих «холодних» або «теплих» тонів).

Стеля з підсвічуванням своїми руками

Стеля з підсвічуванням своїми руками

У цьому випадку управління режимами світіння приладів здійснюється або за допомогою спеціального світлового регулятора, або за допомогою вбудованого в конструкцію RGB контроллера.

До переваг такого виду підсвічування слід віднести практичну відсутність нагріву окремих її елементів і низьке енергоспоживання. Крім того, для її розміщення в стельової ніші і для підключення до джерела енергопостачання від вас не вимагатимется особливої майстерності. Відзначимо, однак, той факт, що світлодіодна стрічка не здатна забезпечувати необхідну освітленість в приміщенні через свою низьку світлову віддачу.

Точкове освітлення

Вбудовувані точкові світильники можуть використовуватися не тільки як самостійні джерела світла, розосереджені в певному порядку по всьому стельовому просторі, але і як допоміжні освітлювачі, коригуючі світловий потік, який одержується, наприклад, від світлодіодної стрічки.

Стеля з підсвічуванням своїми руками

При виборі цього варіанту облаштування підсвічування вам потрібно освоїти нескладну процедуру виготовлення круглих отворів у гіпсокартоні, відповідних за формою обраним вами світильників.

Незалежно від марки точкових світильників, які можуть виконуватися або у вигляді ламп розжарювання (галогенних ламп), або в світлодіодному виконанні, останні не забезпечують, як правило, необхідної освітленості приміщення. Тому застосовувати їх рекомендується в комплексі зі звичною для наших очей люстрою.

Неонова підсвітка

Стеля з підсвічуванням своїми руками

Гнучка неонова трубка надає в розпорядження своїх користувачів великий вибір колірних рішень, але подібно до світлодіодної стрічки, вимагає для свого розміщення спеціальної ніші під стелею. За допомогою неонової лампи можна створити освітлювальний малюнок практично будь-якої конфігурації з плавними та оригінальними обрисами.

Для посилення гармонійності інтер'єру неонове підсвічування бажано розташовувати не тільки уздовж ліній стелі, але і прикрасити за її допомогою стінні ніші та окремі елементи декору.

У цілому ж, цей спосіб підсвічування стелі аналогічний варіанту зі світлодіодними стрічками, але, на відміну від нього, вимагає від вас більшої пильності під час роботи з електрообладнанням.

Дюралайт

Стеля з підсвічуванням своїми руками

Використання трубки з невеликими за розміром лампочками розжарювання (дюралайта) є ще одним оригінальним способом підсвічування стель, що не відрізняється, проте, особливою надійністю. При виході з ладу однієї лампочки, вам доведеться міняти весь суміжний з нею відрізок трубки. Найкраще виглядає дюралайт в тих самих стельових нішах і використовується зазвичай як джерело додаткового (чергового) освітлення.

Сучасний варіант цього виробу - дюралайт, виготовлений на основі світлодіодів - має помітно кращі характеристики, що дозволило добитися таких показників:
- значно збільшився час роботи;
- знизилося енергоспоживання;
- підвищилася яскравість світіння.

Монтаж підсвічування

Після того, як ви визначитеся з варіантом підсвічування стелі, можна приступати до монтажу освітлювальної системи, яка включає в себе зазвичай такі типові операції:
1. заміна існуючої проводки на ділянці від вимикачів до самих освітлювальних пристроїв;
2. заміна вимикача на більш досконалу модель (бажано - з трьома клавішами);
3. монтаж освітлювального обладнання згідно з існуючими рекомендаціями по їх підключенню.

При монтажі системи електроживлення і управління роботою світильників необхідно скористатися наданою стельовими конструкціями такого виду можливістю прихованого виконання розводки. Перед остаточною збіркою конструкції підвісної стелі вам слід визначитися з місцем установки блоку живлення і RGB контроллера.

У те ж місце бажано відразу ж підвести і окремі дроти від багатопозиційного вимикача, що дозволяє розширити число комбінацій ввімкнення підсвічування.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.