Через постійні "примхи" Кремля Україна може повністю відмовитися від російського газу – Яценюк

Через постійні "примхи" Кремля Україна може повністю відмовитися від російського газу – Яценюк
Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував, що Україна може в найближчі роки повністю відмовитися від російського газу, тож "Газпром" втратить український ринок.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Яценюк уточнив, що частка російського газу в імпорті в Україну торік у грудні вже зменшилася до 33%.

"Якщо (росіяни) будуть вести себе так, як ведуть, вони остаточно втратять український ринок. Тому звертаємося до росіян бути дуже виваженими в будь-яких заявах, так як ситуація на світовому ринку енергоресурсів кардинально змінилася", - наголосив Яценюк.

Прем'єр підкреслив, що Україна не просить знижку, а пропонує керуватися в газових відносинах ринком.

Водночас прем'єр запевнив, що Україна в повному обсязі забезпечує транзит російського блакитного палива в Європу та виконує всі умови контракту на поставку газу в Україну.

Нагадаємо, "зимовий" пакет домовленостей Києва з Москвою про поставки російського газу в Україну діє до кінця березня цього року. Далі, як учора заявив Кремль, Росія скасовує знижки і пропонуватиме газ за повною вартістю. У Москві таки наголосили, що готові до переговорів. Але після погашення боргу у 2,44 млрд доларів, який Київ не визнає і подав позов до Стокгольмського арбітражного суду ще торік. Рішення суду можливе лише наприкінці 2015 року.

Коментуючи питання взаємних фінансових претензій "Нафтогазу України" і "Газпрому", Яценюк нагадав, що цей спір вирішується в Стокгольмському арбітражі, і "Нафтогаз" вимагає стягнення 6 млрд доларів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.