Шахраї надсилають інтернет-продавцям "липові" СМС про "надходження коштів" на банківську картку

Шахраї надсилають інтернет-продавцям "липові" СМС про "надходження коштів" на банківську картку
В Україні активізувалися інтернет-шахраї. Вони ошукують людей, які на спеціалізованих сайтах продають дорогі товари. Приміром, комп'ютери або мобільні телефони. Шахрайська схема зав'язана на СМС-банкінгу. Продавець отримує від псевдопокупця повідомлення на мобільний телефон про "перерахунок коштів" на його банківську картку. Тож спокійно віддає товар. Але насправді лишається і без майна, і без грошей. Бо СМС виявляється підробною.

Про це йдеться в сюжеті програми "Сніданок з "1+1".

Саме так шахраї намагалися ошукати двох киян, які продавали в Інтернеті ноутбук. Владислав згадує, щойно виставили комп'ютер на продаж, одразу подзвонив покупець. Сказав, що ноутбук хоче придбати, але перебуває в іншому місті. Тож, за комп'ютером прийдуть його друзі.

Владислав згадує, що прийшли два чоловіки в чорних окулярах. Сказали, що хочуть подивитися на ноутбук. Вони навіть не вмикали комп'ютер. А одразу подзвонили своєму другу-покупцю. Той повідомив, що бере ноутбук. Тоді Владислав зрозумів, що це афера. Але вирішив дізнатися, чим усе закінчиться і продиктував номер банківської картки. Вже за мить отримав СМС про "поповнення рахунку".





"Десь через 30 секунд подзвонив "покупець" і сказав, щоб віддавав ноутбук, адже гроші вже "отримав". Я сказав, що грошей на рахунку немає – у той час перевірив по інтернет-банкінгу. Він наполягав, що СМС же я отримав, мовляв, гроші вже на рахунку і я маю віддати ноутбук", – згадує Владислав.

Звісно, ноутбук шахраї не отримали. Ба більше – стали "зірками" Інтернету. Владислав виклав у соцмережі їхні фото. Цих злодіїв упізнали багато людей. А коли Владислав почав в Інтернеті шукати номер, з якого шахраї відправили СМС, то зрозумів, що ця схема діє вже не перший рік.

"Саме з цього номера протягом трьох-чотирьох років відбуваються такі шахрайські дії. Чому до цього часу цей номер не заблокував мобільний оператор, чому не реагують правоохоронці, я не знаю", – говорить Владислав.

У міліції визнають, що чимало шахраїв й досі не покарані. А все через те, що постраждалі звертаються до МВС запізно, або ж не звертаються взагалі.

Шахрайство з інтернет-покупками явище не нове, каже банкір Сергій Волков. Щодня банки блокують чимало підозрілих платежів на сотні тисяч гривень. Але шахраї вигадують все нові й нові схеми. Аби захистити продавців та покупців, які співпрацюють через Інтернет, один з банків створив спеціальну послугу – "захищений платіж": зарезервовані гроші продавець отримає лише після того, як покупець одержить товар.

Також банкір радить ніколи й нікому не називати жодних персональних даних, якими є ПІН-код банківської картки, CVV-код та пароль. Ці дані повинен знати лише власник картки.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.