З 1 червня скасовані пільги на проїзд для мільйонів українців

З 1 червня скасовані пільги на проїзд для мільйонів українців
З першого дня літа близько 8 мільйонів людей в Україні не зможуть розраховувати на безкоштовний проїзд на ж/д транспорті і в метрополітені столиці.

У списку – учасники Великої Вітчизняної війни, герої України, в'язні концтаборів, діти війни та багато інших.

Першими під удар потрапили так звані соціальні пільговики – тепер за кожну поїздку їм доведеться викладати повну вартість.

Залізничні обмеження
З 1 червня 2015 року 7 категорій пільговиків позбулися права безкоштовного проїзду в поїздах, в зв'язку з набранням чинності Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України", прийнятого 28 грудня 2014 року.

Як повідомляє прес-служба "Укрзалізниці", з 1 червня втрачають право безкоштовного проїзду в поїздах приміського сполучення, а також не зможуть безкоштовно їздити залізничним транспортом в обидва кінці раз в рік чи два рази на рік зі знижкою 50% такі категорії пільговиків:

- герої Соціалістичної праці, герої України, повні кавалери ордена Трудової Слави;
- ветерани праці;
- учасники війни, особи, на яких поширюється дія та сила Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", в т. ч. члени сім'ї загиблого учасника бойових дій;
- герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу";
- герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років;
- діти війни;
- жертви нацистських переслідувань-інваліди 1, 2, 3 групи;
- особи, супроводжуючі в поїздах інваліда 1 групи;
- дружини (чоловіки) померлих осіб-жертв нацистських переслідувань.
Також право безкоштовного проїзду в електричках втратили нагороджені Орденом Героїв Небесної Сотні; ветерани праці; діти війни; особи, які супроводжують хворого дитини до місця оздоровлення; герої Радянського Союзу, повні кавалери Ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу"; героїв Соціалістичної праці, удостоєні звання в 1941-45 роках.

В "Укрзалізниці" запевняють, що до 1 червня 2015 року вони перевозили 25 пільгових категорій громадян, які складали близько 70% від усіх перевезених пасажирів у приміському сполученні, чому компанія несла великі витрати.

Безкоштовна підземка не для всіх
Незвичайний подарунок до Міжнародного Дня дітей зробив маленьким українцям, а також їх батькам з бабусями з дідусями, столичний метрополітен. З 1 червня безкоштовно, "за посвідченням", не можуть пройти турнікет:

- діти, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи;
- діти, яким встановлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою;
- особи, які супроводжують хвору дитину до місця лікування (реабілітації), оздоровлення та назад (за направленням медичних закладів), з правом позачергового придбання квитків;
- учасники війни та особи, які належать до учасників війни;
- особи, на яких поширюється дія закону України від 22.10.1993 №3551-XII "ПРО статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
- особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;
- ветерани праці України;
- особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
- жертви нацистських переслідувань;
- діти війни;
- пенсіонери із числа прокурорів та слідчих прокуратури.

Для пільгового проходу в підземку переліченим категоріям українців знадобиться карта киянина, яку також зможуть отримати і вимушені переселенці з Криму і Сходу України. У той же час, покладеними "проїзними" пільгами ще можна буде користуватися в наземному транспорті столиці.

Нагадаємо, що декларовані реформи в соціальній сфері торкнулися таке болюче питання, як перегляд пільг на проїзд в транспорті: з 1 червня планувалося скоротити кількість категорій пільговиків, яким належить безплатний проїзд, з 11 до 3 мільйонів чоловік.

Міністерство соцполітики пропонував залишити пільги тільки для найменш захищених громадян: інвалідів I і II груп, інвалідів війни, армії, учасників бойових дій, чорнобильців першої і другої категорій, ветеранів військової служби та органів внутрішніх справ, а також їх вдів, реабілітованих та батьків загиблих військовослужбовців.

Поки ж прийняли рішення зняти пільги з 8 мільйонів громадян.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.