В київському лісопарку невідомі спалили екскаватор забудовника та побили робітників, протестуючи проти будівництва та вирубки лісу. ВІДЕО

В київському лісопарку невідомі спалили екскаватор забудовника та побили робітників, протестуючи проти будівництва та вирубки лісу. ВІДЕО
У Святошинському районі Києва через вирубку лісу біля Житомирської траси розгорівся скандал. Місцеві активісти намагалися завадити забудовнику знищувати дерева. Декілька молодиків у масках увірвалися на це будівництво, пошкодили паркан, побили робітників та підпалили один з екскаваторів, які там працювали. В МВС кажуть, що забудовник закону не порушував.

- Всі дозволи на вирубку дерев є. Був проведений акт, згідно з яким забудовник заплатив всі необхідні кошти. Називається він: "Відновлювальна вартість вирубаних зелених насаджень". Всі документи у них є. Дозвіл видали в КМДА на проведення забудови. Всі звернення громадян приймались і направлялись в прокуратуру Святошинського району столиці. Стосовно вчорашньої сутички: від підрядника поступила в міліцію заява про пошкодження майна і нанесення легкого тілесного ушкодження працівникам. Наразі проводяться розшукові заходи, вивчаються всі обставини події, - сказала прес-офіцер Святошинського районного відділу міліції Тетяна Малишева.



Відносно того, чи це ефективний спосіб протесту, експерти не змогли однозначно відповісти. Але всі одностайно вважають, що це виходить за рамки закону.

Володимир Чемерис, співкоординатор акції "Україна без Кучми".

- Ця акція зовсім неефективна, бо вона демонструє порушення закону. Вважаю, що найбільш ефективні ненасильницькі акції, які проходять в межах закону. Бо в іншому випадку даються аргументи до рук тих, хто хоче викорчувати парк. Вони будуть апелювати, що проти них діють незаконно і таке інше. Треба діяти у мирний спосіб. І прикладів, коли за допомогою цього досягались значні результати, в світовій історії багато. Акція "Україна без Кучми" була також мирною. Події 2004 року, голодування - все це методи мирного протесту і вони дієві.

Тарас Стецьків, народний депутат від НУ-НС

- Важко назвати цю акцію ефективною, але люди роблять це від безвиході, від гострого відчуття несправедливості і беззаконня у нашій державі щодо забудови. Це є дуже тривожний сигнал, який свідчить, що якщо держава не почне діяти по закону, то люди будуть вдаватись до масових самосудів і до таких актів спалення і пошкодження техніки. Безумовно ростуть настрої радикальних протестів, бо все це наслідки беззаконня влади, відсутності справедливих та чесних судів. Ті хто вдався до спалення, безсумнівно робив незаконно. Але це все наслідки беззаконня, яке чинить влада".

Ігор Луценко, активіст руху "Збережемо Старий Київ"

- Ця акція ефективна, бо розголос вже почався. І головне не те, що було зроблено, а як суспільство сприймає і оцінює це. Якщо подивитись на відгуки, то нічого крім схвалення у людей це не викликає. Проте всі розуміють, що це незаконно і за це можуть постраждати. У більшості випадків екозахисники природи використовують досить радикальні методи. Бо коли суспільство не реагує, треба захищати природу всіма можливими способами. Це загальносвітовий тренд.

Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство"

- Я думаю, що тільки така форма протесту є ефективною. Поза сумнівом, Україна в цьому сенсі наближається до Європи, бо коли протестують європейці - горить все. І за останні роки Україна стала готовою до цих акцій протесту. Раніше ж будь-яка різка дія сприймалася як провокація. Я разом з українським народом сподіваюся, що екскаватори, урядові машини, літаки і вертольоти будуть горіти. А коли молоді активісти сповідуватимуть християнські методи, коли права рука не знає, що робить ліва, тоді буде все добре і нікого не заарештують. Будемо сподіватись, що цю акцію вчинили молоді християни і всі залишаться на свободі.

Источник: gazeta.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.