Україна могла отримувати газ із Словаччини ще минулоріч, але обрала російський. ВІДЕО

Україна могла отримувати газ із Словаччини ще минулоріч, але обрала російський. ВІДЕО
Реверс газу зі Словаччини Україні забезпечений, адже відповідну угоду про це учора підписали в Братиславі. Водночас Київ повідомив Москву про прийнятну для себе ціну за газ і відмовився купувати його за іншою та навіть пригрозив міжнародним судом, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Під наглядом президента Єврокомісії голова "Укртрансгазу" Ігор Лохман та голова словацького "Євростріму" Томаш Маречек підписали угоду, напружені переговори про яку вели останні кілька тижнів. За кілька місяців, переобладнавши трубу, пообіцяв премʼєр-міністр Словаччини, Україна зможе отримувати нею приблизно пʼяту частину своїх щорічних потреб. І навіть більше, якщо у такий самий спосіб підключити реверсні потужності Угорщини та Польщі.

З Києва цю угоду привітав премʼєр Яценюк, який повідомив, що "Газпром" поставили перед фактом, що дорожче, ніж за 268 доларів, газ Україна не купуватиме. У разі досягення згоди, Україна погасить борг за газ у сумі понад 2 мільярди доларів. Київ також наполягає на перегляді деяких положень газового контракту. Якщо не вдасться домовитись протягом 30-ти днів, Україна подасть на "Газпром" до суду. Позов до міжнародного арбітражу у Стокгольмі уже готовий, заявив Яценюк.

Перший реверсний газ з Європи Україна отримає вже влітку.

Посилаючись на особисті джерела, словацький експерт з енергетики Карел Хірман зауважив, такий реверсний проект Україні пропонували ще минулого року. Але отримавши знижку на газ від Росії, переговори Київ зупинив.



Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.