Експерти назвали оптимальний курс гривні, але прогнозують "лихоманку" до середині грудня

Експерти назвали оптимальний курс гривні, але прогнозують "лихоманку" до середині грудня
Українські гроші лихоманить. Лише за добу долар подорожчав більше, ніж на гривню.

Відсьогодні Нацбанк пустив національну валюту у вільне плавання. Коливання курсів були відчутні – від 13 до 14,2 грн за долар.

Однак навіть за "вільним" курсом "зелені" в обмінниках скінчилися швидко. Бо за грошима з самісінького ранку вишукувалися черги.

Іноземну валюту й надалі продають за визначеними Нацбанком лімітами. Тобто в одному відділені можна купити доларів не більше, ніж на 3 тис. гривень.

Доларова лихоманка очікувана, кажуть у НБУ. Адже регулятор повернувся до плаваючого курсу, аби досягти ринкових показників, які б влаштовували і людей, і банки.

У Нацбанку оптимальним називають курс, близький до 13 гривень. Теперішні коливання вважають нормальними, адже курс був затиснутий і тепер учасники ринку будуть його тестувати, вишукуючи реальні показники.

Експерти пророкують коливання в межах 12,95 – 15 грн за долар. Кажуть, різкі злети й падіння НБУ попереджатиме, але від загальної лихоманки ніхто не застрахований.

За прогнозами, неспокійно на валютному ринку буде близько місяця. Далі ситуація заспокоїться, адже під Новий рік знижується бізнес-активність, а прості українці обмінюють доларові заощадження задля святкових подарунків. Тому курс у другій половині грудня традиційно падає.

Хоч загалом на подешевшання гривні розраховувати не варто. На світових ринках долар дорожчає, тому оптимальним фахівці наразі називають курс від 13,5 до 14 гривень.


Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.