Жителі Новоград-Волинського, які отримали субсидії, платять за комуналку втричі більше. ВІДЕО

Жителі Новоград-Волинського, які отримали субсидії, платять за комуналку втричі більше. ВІДЕО
Українці, які намагалися оформити субсидію, вже відчули на собі неспроможність системи надання знижок на комунальні послуги.

У редакцію ТСН.иа звернулася Юлія із міста Новоград-Волинський, Житомирська область. Разом з чоловіком, двома дітьми і свекрухою вона живе у великому приватному будинку, який їм залишив батько чоловіка.

Цієї сім'ї, як і багатьох інших, торкнулася криза. "Чоловік два роки тому залишився без постійної роботи. Я перебуваю в декретній відпустці, свекруха - пенсіонерка. Звичайно, при таких умовах ми подали заяву на оформлення субсидії. Вперше. Тому що злякалися неосудних тарифів", - розповіла Юлія.

Але отримавши "Повідомлення про надання субсидій", сім'я прийшла в жах. Виходило, що без субсидій вони платили набагато менше. Наприклад, минулого місяця газ по лічильнику коштував їм близько 35 грн. Однак тепер виявилося, що соціальна норма споживання газу на їх сім'ю становить 646 грн, але, з урахуванням субсидії, платити їм доведеться "тільки" 122 грн, що в 3,5 рази більше, ніж вони платили раніше. Ця сума називається "обов'язковою платою в межах соціальних норм".

Така ж ситуація і з холодною водою. У червні сім'я заплатила 17 грн за використані 2 куб. м, але "норма" для них становить 173 грн, з якої з урахуванням субсидії вони повинні заплатити 33 грн.


Ці соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава встановлює субсидії, визначені у постанові Кабміну від 6 серпня 2014 року. Згідно нього, норма споживання холодної води (при відсутності централізованого постачання гарячої води) становить 4 куб. м на одну людину в місяць. Виходить, що для сім'ї з п'яти осіб вона становить 20 куб. м. А це в 10 разів більше, ніж використовує сім'я Юлії. Вона докоряє: "Чим більше людина прописано, тим більше ми повинні споживати (це як ніби я варю не цілу каструлю супу на сім'ю, а кожен сам собі). Та й чи можуть діти коли-небудь використовувати ті 4 куба води?".

У повідомленні про надання субсидій також наголошується, що "при споживанні в обсягах, менших від обов'язкової частки плати, оплачуються за фактично спожиті послуги". Отже, сім'я не може отримати реальну знижку на послуги, якщо вона економить і споживає менше зазначених норм. "Навіщо ми встановлюємо лічильники, якщо і ми, і ті, хто їх не встановив, повинні платити однаково?", - дивується Юлія.

"Виходить, що ми витрачаємо влітку близько 150-180 грн за воду, газ і електроенергію, а держава нам на ці послуги виділяє аж 750 грн", - додала жінка.

Юлія зазначила, що тільки по електроенергії норми досить близькі до реальності. Вона також повідомила, що поки не збирається відмовлятися від субсидій, щоб перевірити, чи допоможуть вони економити в зимовий час, коли і електроенергії, і газу витрачається більше, ніж влітку.

У той же час жінка впевнена, що їх проблема не поодинока. Їхні сусіди, пенсіонери, взагалі змушені були відмовитися від субсидій, оскільки обов'язкова плата перевищувала фактичні показники навіть в зимовий період. Крім того, невдоволення завищеними тарифами висловлювали і жителі обласного центру: близько місяця тому жителі Житомира пікетували через них обладміністрацію.

Склалася з субсидіями ситуацію прокоментував експерт з ЖКГ Олександр Сергієнко.

- Соціальні норми споживання для обліку житлових субсидій затверджено постановою Кабінету міністрів №409. Вони одинці по всій країні [можуть бути змінені місцевою владою]. Норми для холодної води становлять 2,4 куб. м на людину [при наявності централізованого постачання гарячої води, для гарячої - 1,6 куб. м. Якщо у людини стоїть лічильник, то ймовірно, що він може і менше споживати. Той факт, що людям, у яких є лічильники, пропонують оплачувати соціальну норму споживання, яка перевищує їх фактичне споживання, - є недоробкою Міністерства соцполітики, тому що вони витрачають вхолосту бюджетні кошти.


Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.