Земля подорожчає після нового року

Земля подорожчає після нового року
Про це повідомив голова Державного агентства земельних ресурсів Сергія Тимченко, який провів у Дніпропетровську семінар з питання запровадження ринку землі.
В перший рік після зняття мораторію на продаж сільгоспземель За оцінками фахівців, її ціна не буде перевищувати 500-700 доларів США за гектар, але щороку ціна буде рости", - підкреслив глава Держземагенства.

Три основні чинники будуть впливати на темпи росту ціни на землю. Перший - розвиток інфраструктури агропромислового комплексу та інфраструктури села. Другий - консолідація земель у великі масиви для зручності її обробки. Третій - підвищення якості грунтів.

"Чим швидше ці процеси будуть відбуватися в нашій державі, тим швидше зростатиме ціна. Але те, що вона буде рости - це однозначно", - заявив Тимченко.

Він повідомив, що сьогодні вартість 1 га сільгоспземлі в західноєвропейських країнах, таких, як Нідерланди, Франція сягає до 10 тис. євро, вартість 1 га землі у Польщі, Угорщині - від 3 тис. євро і вище. При цьому якість землі в цих країнах нижче, ніж в Україну.

З 2012 р. Кабмін своєю постановою збільшив коефіцієнт розрахунку нормативно-грошової оцінки землі в 1,7 рази. "Якщо по нормативно-грошового коефіцієнту 1 га сільгоспугідь сьогодні в середньому коштує 11 800 грн., То з нового року він коштуватиме 19 900 грн. Якщо взяти формулу розрахунку орендної плати землі, то сьогодні оренда в середньому становить за 1 га 350 грн. , а з нового року вона буде становити 600-700 грн. ", - уточнив глава Держземагентства.

Источник: http://economics.unian.net/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.