Україна втрачає родючі грунти

Україна втрачає родючі грунти
Розпад Радянського Союзу та аварія на Чорнобильській АЕС мали майже однаковий негативний вплив на родючі ґрунти України. Як пише Deutsche Welle, до такого висновку дійшли в оприлюдненому нещодавно дослідженні німецькі та американські фахівці.

Як пише видання, вчені намагалися проаналізувати вплив аварії на ЧАЕС на сільське господарство України та Білорусі. Для цього німецькі та американські вчені зібрали й переглянули фотографії, зроблені з супутника, починаючи з 1980 року.

У підсумку експерти побачили, що після аварії на ЧАЕС і переселення сільського населення, в Україні виявилися занедбаними 23% родючих ґрунтів. Втім, продовжуючи аналіз знімків, зроблених пізніше, вчені дійшли до несподіваного висновку.

"Нас дуже здивувало те, що після колапсу Радянського Союзу було покинуто навіть більше земель, ніж після ЧАЕС. Карта 1992-го року не збігається з картою 1986-го. Ми побачили, що покинутими виявилися цілі поля", - сказано в дослідженні під назвою Різкі зміни у використанні землі після соціо-економічних змін: порівняння розпаду Радянського Союзу та Чорнобильської катастрофи.

Як пише Deutsche Welle, робота опублікована в науковому виданні Environmental Research Letters. У дослідженні взяли участь вчені з Університету Гумбольдта (Німеччина), Інституту аграрного розвитку Лейбніца (Німеччина), Стенфордського університету та Університету Вісконсін-Медісон.

За даними вчених, відразу після розпаду СРСР в Україні, на відміну від Білорусі, не було перехідного періоду. Планова економіка припинила існування фактично миттєво, а українські політики просто кинули селян напризволяще. "Після розвалу СРСР в Україні проводилася дуже слабка аграрна політика, держава не підтримувало селян, сільськогосподарські райони не отримували допомоги", - зазначає один з авторів дослідження Олександр Прищепов.

Вчені звернули увагу на нестабільність ситуації, яка панувала в Україні відразу ж після розпаду Радянського Союзу: не було ринку землі, відчувався брак капіталовкладень. Це все в цілому призвело до знецінення родючого ґрунту. Причому навіть зараз, констатують автори дослідження, українські політики вкрай повільно запроваджують земельні реформи.

Починаючи з 1992 року дуже невелика частка занедбаних земель була рекультивована, тому на полях починають рости дерева та кущі. "Після того як ці території вкриє ліс, буде дуже важко і дорого знову зробити цей ґрунт родючим і придатним для вирощування зерна та інших сільськогосподарських культур", - зазначають учені. Водночас експерти впевнені, що головна відповідальність тут лежить саме на чиновниках, адже саме вони розробляють і втілюють у життя аграрну політику.

Источник: vidgolos

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.