Активісти Вікіпедії об’їдуть Коростенський район з Вікіекспедицією

26-27 листопада відбудеться Вікіекспедиція по Коростенському району Житомирської області, під час якої буде зібрано інформацію та фотоматеріали про ключові населені пункти Коростенщини. Район стане другим в Україні після Макарівського Київської області, де відбудеться Вікіекспедиція. Про це сьогодні повідомив виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич.

Організаторами Вікіекспедиції виступили «Вікімедіа Україна» (опікується розвитком вільних знань, зокрема інтернет-енциклопедії Вікіпедія) спільно з МГО «Земляцтво житомирян» та за підтримки голови Коростенської райдержадміністрації і газети «Вечірній Коростень».

Вікіекспедиції надалі проводитимуться переважно у вихідні дні. Увійти до складу такої експедиції зможе будь-хто. Для цього достатньо зареєструватися на сторінці «Вікіекспедиції» української Вікіпедії.

Як повідомив голова Молодіжного відділення «Земляцтва житомирян» Петро Щербина, питання активної співпраці з україномовною Вікіпедією було обговорено на засіданні Президії МГО «Земляцтво житомирян» 8 листопада 2011 року. «Керівники районних осередків земляцтва планують залучитися до проведення Вікіекспедицій до усіх міст та сіл Житомирської області. На сьогодні перед земляцтвом стоїть два ключових завдання: зробити вагомий внесок у збереження суспільно-культурної спадщини рідної області та у максимально широкому представленні населених пунктів Житомирщини у головній народній енциклопедії держави», – заявив Петро Щербина.

«Головним завданням Вікіекспедиції Коростенщиною є збір корисної інформації і фотофіксація природних та історико-культурних пам’яток, зустрічі з представниками органів державної влади, краєзнавцями і місцевими журналістами. Відзняті фотоматеріали розміщуються у Вікісховищі і використовуються для ілюстрування статей Вікіпедії будь-якими мовами. Статті та зображення у Вікіпедії розміщені на умовах вільної ліцензії, за якою ці матеріали можна вільно використовувати з будь-якою метою за умови зазначення авторів і поширенням на тих самих умовах», – повідомив один із організаторів Вікіекспедиції журналіст та краєзнавець Євген Букет.

26-27 серпня ц. р. ГО «Вікімедіа Україна» вже провела Вікіекспедицію до Макарівського району Київської області. Таким чином «Вікімедіа Україна» поклала початок серії Вікіекспедицій містами та селами України.

«Якщо з кожного з 490 районів Україні ми привеземо близько тисячі знімків, українську Вікіпедію поповнить півмільйона актуальних знімків», - повідомив член правління «Вікімедіа Україна» Олексій Юрченко.

За словами Юрія Пероганича, українська Вікіпедія за кількістю статей наздоганяє китайську і шведську обігнала норвезьку і посідає 14 місце із 282 Вікіпедій у світі. Він зазначив, що хоча українська Вікіпедія за кількістю статей (325 тис.) вже перевищує більш ніж у сім разів розмір Української радянської енциклопедії, однак на одну тисячу мовців українською припадає лише 7,5 статей у Вікіпедії. «Якщо число активних редакторів (тих хто робить п’ять і більше редагувань на місяць) виросте з теперішніх 600 до 1800, українська Вікіпедія зможе швидко увійти в десятку найбільших Вікіпедій світу.
Протягом жовтня 2011 в українській Вікіпедії переглянуто 41 мільйон сторінок, що на 63% більше ніж рік тому. Це найвідвідуваніший україномовний сайт. «Хоча українці поки частіше переглядають російську Вікіпедію (яка має 787 тис статей), є тенденція зміни на користь української і цьому сприятимуть Вікіекспедиції», – впевнений пан Пероганич.


Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.