Микола Оніщук: Пенітенціарна система має стати показником цивілізованості України

Стан системи виконання покарань слугує мірилом цивілізованості та демократичності будь-якої держави. На жаль, нашій країні, незважаючи на чимало зусиль на шляху до створення сучасної пенітенціарної системи, необхідно ще багато зробити задля приведення системи виконання покарань до міжнародних стандартів, пише президент Інституту правової політики Микола Оніщук в своїй статті в газеті «День».

Насамперед, на думку екс-міністра юстиції, задля вдосконалення пенітенціарної системи необхідно почати з організаційної складової та конкретизувати функції Державної пенітенціарної служби. Вона має забезпечувати виконання двох завдань - надійну ізоляцію і постійний нагляд за засудженими з метою недопущення скоєння нових злочинів. «Решту ж функцій варто розподілити поміж іншими відомствами: медичні частини передати МОЗ, психологи і вихователі – підпорядкувати Службі пробації, тощо», - наголошує він.

«Покращення умов утримання засуджених, зокрема через «зведення до мінімуму різниці між умовами життя в колонії і на свободі». Необхідною є побудова сучасних тюрем і, відповідно, облаштування та утримання засуджених відповідно до гідних умов життя. Це, у свою чергу, потребує збільшення фінансування пенітенціарних установ державою», - відмічає Микола Оніщук.

Окрім матеріальної складової, на думку експерта, має бути також забезпечено і психологічну. Адже сучасна система виконання покарань в Україні має здебільшого «репресивно-каральний» характер, прихованою метою якої поруч із звичним завданням виконання кримінальних покарань є залякування засуджених.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.