Геннадій Зубко: Ми не допустили відбирання земельних ділянок у законних спадкоємців

Так голова обласної організації «Фронту Змін» Геннадій Зубко прокоментував повернення за його ініціативою на доопрацювання «Тимчасового положення про надання в оренду нерозподілених земельних ділянок», яке розглядали в ході чергової сесії Житомирської обласної ради.

«Так званим «тимчасовим положенням» пропонувалось після смерті людини-власника паю чи земельної ділянки, до вступу у права спадкоємця, передавати земельну ділянку в оренду, щоб земля не пустувала. Ідея нібито позитивна. Проте, є низка протиріч щодо користування земельною ділянкою, вкладанням в неї коштів та вступом в дію спадщини», - констатує недосконалість документу депутат Житомирської обласної ради від «Фронту Змін» Геннадій Зубко.

За його словами, згаданим положення провладна більшість намагалася сконцентрувати управління земельними ділянками померлих громадян, до вступу в права спадкоємця, в руках «потрібних людей». Простіше кажучи, на область могли призначити одного чи декілька управителей, які б після смерті людини до вступу в права спадкоємця, розпоряджалися земельною ділянкою, наприклад, передавали її в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва чи вели на ній господарство самі. Відповідно, управителю землі надавалось право вкладати в неї кошти і поки законний спадкоємець прийме спадок, в земельну ділянку може бути інвестована досить велика сума. Закономірно - управитель наполягатиме, щоб спадкоємець ці кошти повернув.

«У разі ухвалення тимчасового положення у запропонованій редакції, виникали б ситуації, коли люди, через безгрошів’я, не могли б повернути кошти, вкладені в земельну ділянку управителем і, як наслідок, залишалися б без успадкованої земельної ділянки. Тому, за наполяганням фракції положення повернули на доопрацювання», - підсумував сказане Геннадій Зубко.

Довідково: Повна назва документу «Тимчасове положення про надання в оренду нерозподілених (невитребуваних) земельних ділянок власників земельних часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та особистого селянського господарства, що входять до складу спадщини, яка може бути визнана відумерлою, та передачу її в комунальну власність територіальної громади».

Витяг з тимчасового положення – пункт 3.5, який міг призвести до зловживань із спадщиною на землю: спадкоємець міг спадщину просто не отримати з ряду об’єктивних чи суб’єктивних.

3.5. Представник територіальної громади, який управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій, спрямованих на збереження спадщини до появи спадкоємців або визнання її відумерлою, у тому числі передачу її в оренду.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.