Сергій Рижук: Житомирщині потрібно виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари

Сергій Рижук: У промисловому комплексі області потрібно реалізувати інвестиційно-інноваційні заходи, направлені на оновлення виробничих фондів, впроваджувати енергозберігаючі заходи, виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в облдержадміністрації, 26 січня відбулася обласна нарада, присвячена підсумкам роботи промисловості області у 2011 році та реалізації у 2012 році пріоритетних питань, визначених Державною стратегією регіонального розвитку щодо модернізації економіки та проведення структурних реформ. У нараді взяли участь Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський, заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники організацій і установ, керівники промислових підприємств, очільники райдержадміністрацій, міськрад.

Головна мета наради, за визначенням Анатолія Кінаха, - відверто, системно розглянути соціально-економічний розвиток Житомирщини, обговорити стан, в якому знаходиться область, і на цій основі сформувати пріоритети життя людей. Анатолій Кінах впевнений, що успішна робота неможлива без зворотнього зв’язку. Серед питань, яким приділятиметься велика увага, - створення сприятливого інвестиційного клімату, захист прав власника, спрямування зусиль на боротьбу з корупцією.

Сергій Рижук, відкриваючи нараду, зазначив, що у промисловості Житомирщини є позитивні зрушення. Стабілізація її роботи та динамічне зростання обсягів виробництва стали можливими завдяки консолідації всіх гілок влади, дієвим крокам Уряду України і органів місцевої влади на шляху до подолання наслідків економічної кризи, розв’язання проблем, які накопичувались роками, підвищення відповідальності керівників всіх рівнів за результатами роботи, зміцнення довіри людей до влади, а в підсумку – забезпечення збалансованого повноцінного розвитку територій. 2011 рік, зазначив очільник області, відзначився на Житомирщині високими темпами зростання промислового виробництва і підвищенням ефективності роботи.

Сергій Рижук: Житомирщині потрібно виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари


Завданням цієї наради і всієї подальшої роботи, сказав Сергій Рижук, є пошук шляхів для утримання досягнутого рівня динаміки діяльності області в промисловості. Пріоритетними напрямками для влади області на сьогодні залишається радикальне поліпшення інвестиційного клімату на основі державно-приватного партнерства, інноваційний розвиток виробництва, ощадливе та ефективне використання енергоресурсів, ефективне використання економічного потенціалу Житомирщини.

Переглянувши відеофільм про здобутки Житомирщини у галузі промислового виробництва, учасники наради заслухали доповідь начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Василя Сухораби про основні підсумки роботи промисловості області у 2011 році.

Він зазначив, що в регіоні у 2011 працювало 500 підприємств, на яких зайнята 61 тисяча осіб, або четверта частина зайнятих в економіці області. Індекс виробництва промислової продукції за січень-грудень 2011 року склав 122,0% до відповідного періоду попереднього року. Це дало можливість на 16% перевиконати показники, заплановані Програмою економічного і соціального розвитку області на 2011 рік.

По темпах приросту промислового виробництва область посіла 2 місце серед регіонів України (індекс промислового виробництва по Україні склав 107,3%), випередивши наших сусідів Рівненську, Хмельницьку, Вінницьку, Київську області та м. Київ.

Сергій Рижук: Житомирщині потрібно виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари


У 2011 році у добувній промисловості виробництво промислової продукції зросло майже в 1,7 раза до відповідного минулорічного періоду. З основних видів продукції добувної галузі в 5,7 рази зріс видобуток граніту, на 15% - щебеню.

У 2011 році усі галузі переробної промисловості працювали з приростом виробництва продукції порівняно з попереднім роком, крім оброблення деревини та виробів з деревини.

Найвищі темпи зростання виробництва продукції порівняно з минулорічним періодом забезпечено у машинобудуванні /+44,4%/, у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів /+18,8%/, у виробництві іншої неметалевої мінеральної продукції /+9,6%/.
В обробленні деревини та виробництві виробів з деревини , крім меблів, у 2011 році виготовлено продукції на 20% менше, порівняно з попереднім роком, що зумовлено скороченням виробництва фанери, плит та панелей, шпону, вікон та дверей для будівництва.

В той же час у зазначеній галузі збільшено виробництво деревини на 4,4% порівняно з минулорічним періодом за рахунок зростання експорту продукції.
За 2011 рік обсяги реалізованої промислової продукції в області зросли більш як на 2347,3 млн. гривень або 22,0% в порівнянні з відповідним минулорічним періодом і склали 13,2 млрд. грн. На одну особу в області вироблено промислової продукції на суму 10271,8 грн.

У 2011 році (січень–листопад) загальний фінансовий результат у промисловості склав майже 402 млн. грн. прибутків, що у 5,9 рази більше ніж за аналогічний період минулого року і є найвищим серед галузей економічної діяльності області.

Сергій Рижук: Житомирщині потрібно виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари


Середньомісячна заробітна плата штатного працівника у промисловості у січні - листопаді 2011 року зросла на 21,3% порівняно з відповідним періодом попереднього року і становила 2256 грн., що на 11,5% більше обласного показника. Заборгованості із виплати заробітної плати у промисловості скоротилась до початку року майже на половину (49,4%), або на 4,1 млн. грн., у тому числі на економічно-активних підприємствах - понад 3,1 млн. грн.
У промисловості за 9 місяців 2011 року освоєно 1805,4 млн. грн. вітчизняних інвестицій, що на 18,2% більше, ніж у відповідному минулорічному періоді. Прямі іноземні інвестиції у промисловість у 2011 році зросли на 14,0 млн. дол. США і за станом на 1 жовтня 2011 року становили 221,9 млн. дол. США, або майже 78% до загальнообласного показника (по області 286,3 млн. дол. США).

На промислових підприємствах області за рахунок введення у дію нових промислових об’єктів та модернізації і розширення діючих виробництв у 2011 році створено 3584 нових робочих місць.

В обговоренні доповіді взяли участь, зокрема, генеральний директор ВАТ „Бердичівський машинобудівний завод „Прогрес” Ігор Щесняк, заступник Житомирського міського голови Петро Закусило, генеральний директор ВАТ „Верстатуніверсалмаш” Володимир Сингаївський, директор ПАТ „Головинський кар’єр „Граніт” Федір Горбань тощо.

Під час наради було підписано Угоду про співпрацю між Житомирською обласною адміністрацією та Українським союзом промисловців і підприємців. Почесними грамотами обласної державної адміністрації, обласної ради та Українського союзу промисловців і підприємців були нагороджені працівники промислових підприємств.

Сергій Рижук: Житомирщині потрібно виробляти продукцію, здатну потіснити імпортні товари

ФОТО Катерини Тарановської

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.