Литвин у захисному костюмі поліз на японську АЕС

В.Литвин та члени парламентської делегації на території станції оглянули приміщення для контролю за обладнанням; приміщення для очищення високорадіоактивної води; водозабірник для енергоблоків №1-4; склад захисних контейнерів; кімнату невідкладної допомоги; водозабірник енергоблоку №6; резервний дизель-генератор енергоблоку №6; пошкоджену під час землетрусу башту електромережі; резервуар з водою та насос для охолодження реакторів; адміністративну будівлю та головну нейтралізуючу дію землетрусу будівлю.

Голова Верховної Ради України і народні депутати-члени делегації також відвідали тимчасовий табір для працівників компанії-оператора АЕС «Фукусіма-1» та військовослужбовців Сил самооборони Японії «J-village», розташований в місті Нараха у 20 км від цієї АЕС. У таборі створено оперативний штаб з управління ліквідаційно-ремонтними роботами на АЕС, облаштовано місця для переодягання ліквідаторів у захисний одяг та проведення дезактивації після робіт на АЕС, утилізації та зберігання чистого та зараженого одягу, відпочинку персоналу станції. У таборі діє центр радіаційного контролю людей, транспорту та продуктів харчування.

В.Литвин поспілкувався з представниками Агентства з атомної і промислової безпеки Японії та Токійської електрогенеруючої компанії «ТЕПКО». Керівник парламенту заявив, що Україна готова надати Японії допомогу у подоланні наслідків аварії як з боку вчених та фахівців-практиків, так і у частині методологічної документації.

Довідково: В результаті Великого східно-японського землетрусу 11 березня 2011 р. на АЕС «Фукусіма-1» три працюючих енергоблоки було зупинено системою аварійного захисту. Проте, через годину внаслідок удару 15-метрових хвиль цунамі вийшла з ладу система охолодження 4-х з 6 реакторних блоків, і відбулося розплавлення паливних стрижнів, що призвело до викиду радіоактивних речовин у повітря і океан та радіаційного забруднення значної території північного сходу Японії, акваторії Тихого океану та атмосферного повітря частини Північної півкулі.

За підрахунками Національної комісії з атомної енергетики Японії, збитки від аварії на ФАЕС складають 74 млрд. доларів США.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.