У Житомирі незалежні профспілки виступили з гострою критикою проекту нового Трудового кодексу України

Свою негативну оцінку щодо готовності проекту Трудового кодексу до прийняття Верховною Радою України висловили керівники Національної конфедерації профспілок і новоствореної Громадської Палати України. Вони провели засідання круглих столів в обласних центрах з метою роз'яснення проблемних моментів нової редакції Кодексу. Під час зустрічі з житомирськими мас-медіа генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко наголосив, що необхідність оновлення трудового законодавства сьогодні дійсно існує. Водночас, підготовлений до другого читання проект Трудового кодексу України не містить норм та механізмів, які були б направлені на вирішення наявних проблем трудової сфери:

"Психологія і трактовка цього закону, який міститься у декількох книгах різних авторів, логіки немає ніякої. Якщо ми, спеціалісти права ладь розбираємося у тих питаннях, якщо мають подвійне тлумачення, і одне більш-менш захищає працюючу людину, а інше - ні. Тож ми не сумніваємося, що роботодавець вибере те, що йому буде вигідно. І сьогодні такий Трудовий кодекс, він просто за логікою, за стилем, за методикою, за тими соціальними стандартами просто не відповідає потребам часу"

Згідно з планом Верховної Ради проект Трудового кодексу у другому читанні має розглядатися вже наприкінці квітня. Але досі не проводилося всенародне обговорення цього документу, який буде суттєво впливати на долю мільйонів українських працівників. Голова Громадської Палати житомирської області Олександр Томашевський вважає, що проект має бути доопрацьований:

"Якщо, навіть, кодекс пройде у другому читанні, я вважаю, що наш Президент має накласти вето і відправити документ на доопрацювання, щоб його більш детально доробити і більш досконало проести у дію"

Представники незалежних профспілок критикують, зокрема, статті нового Трудового кодексу щодо збільшення норм максимальної тривалості щоденної та щотижневої роботи, звуження прав профспілок, спрощену процедуру звільнення та ще низку положень, а також фіксують суперечливість окремих норм проекту.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.