В Україні оголошено акцію «Україна проти Януковича»

У рамках акції «Україна проти Януковича» кожен зможе долучитися до судового позову проти президента Януковича. Про це під час прес-конференції у понеділок, 16 липня, заявили голова Ради Об єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та керівник Центрального виборчого штабу Об єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Опозиція іде наступом на президента Януковича, адже він - основна фігура, з якою пов'язані всі негаразди в Україні», - наголосив Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк повідомив, що від імені Об єднаної опозиції він звертається з позовом до Вищого спеціалізованого суду проти президента Януковича. Кожен може приєднатися до цього позову в якості трьох особи. Для цього треба заповнити заяву про вступ у справу і договір на надання безоплатної правової допомоги.

«Цей позов є першим юридичним етапом до усунення Януковича від влади. Це фактично перший в історії України юридичний позов із чітким переліком юридичних, а не політичних звинувачень, чітким переліком конституційних порушень. Він як гарант Конституції не просто не додержувався Конституції, а діяв всупереч українській Конституції і інтересам українського народу», - наголосив він.

Відповідно до Основного Закону, пояснив Арсеній Яценюк, президент Янукович може бути усунений від влади декількома способами. «Опозиція вважає, що усунення від влади повинно відбутись через механізм імпічменту президента. Саме тому внесла до парламенту закон України про порядок імпічменту президента України. Однак для того, щоб відбулась ця процедура, необхідні вагомі юридичні підстави. Даний позов є першим етапом у фактичному звинуваченні президента Януковича у злочинах проти української держави. Це ляже в основу вироку проти Януковича».

Голова Ради Об єднаної опозиції «Батьківщина» зазначив, що опозиція усвідомлює, що ВАСУ може не розглянути цей позов. «Навіть якщо цей суд не розгляне, то позов буде розглядати Європейський суд».

Він наголосив, що цей позов ляже в основу діяльності слідчої парламентської комісії з імпічменту президента, яка буде створена демократичною більшістю в парламенті нового скликання. «Після виборів Янукович втратить більшість у новій Верховній Раді, втратить контроль над ВР, а демократичні сили, які отримають 226 голосів у новому парламенті, створять спеціальну комісію з імпічменту президента Януковича», - наголосив голова Ради Об єднаної опозиції «Батьківщина».

Керівник Центрального штабу Об єднаної опозиції «Батьківщина» Олександр Турчинов додав, що «сьогодні прийшов час, коли повинен розпочатись процес «народ України проти Януковича». «Саме народ повинен бути головним у цьому питанні, він повинен висувати ці звинувачення і завдяки його позиції, нашого українського народу, рано чи пізно цей суд відбудеться саме в Україні».

У позові до ВАСУ наголошується, що президент Янукович вчинив дії, які відповідно до Конституції України він не має права вчиняти. «У цьому позові чітко зазначено, що Янукович зробив по відношенню до України і до життя кожного українця - починаючи з антиконституційної пенсійної реформи, Податкового кодексу, позбавлення пільг афганців і чорнобильців і до відібрання мови, дарування території іноземній державі, знищення основ демократії і зазіхання на права і свободи кожного громадянина», - наголосив Арсеній Яценюк.

Він додав, що після ухвалення Конституційним судом антидержавного рішення про відновлення попередньої Конституції, президент Янукович повинен був як гарант Конституції або оголосити дострокові президентські вибори, оскільки він не обирався народом України на обсяг повноважень, який неконституційно визначений КС, або внести до парламенту нову редакцію Конституції як суб єкт законодавчої ініціативи. «І до моменту прийняття нової редакції Конституції діяти за Конституцією 2004 року. Таким чином все, що він робив з моменту отримання рішення КС (про відновлення дії Конституції 1996 року. ред.) є незаконним і антидержавним».

Говорячи про перебіг акції «Україна проти Януковича», Арсеній Яценюк повідомив, що у всіх обласних і районних центрах України встановлюються інформаційні намети, де кожен зможе приєднатися до позову проти президента Януковича.

Арсеній Яценюк від імені Об єднаної опозиції звернувся до українців із закликом не боятися і приєднатися до позову проти президента Януковича: «Ті, хто не бояться, ті підпишуться і скажуть: «Пане президенте, я буду вас судити, тому що вас є за що судити».

Таким чином, підкреслив Арсеній Яценюк, акцією «Україна проти Януковича» Об єднана опозиція «Батьківщина» реалізовує одне з основних своїх програмних завдань усунення чинного президента Януковича від влади.

Олександр Турчинов наголосив, що одне із завдань Об єднаної опозиції це єднання України «для того, щоб зупинити наступ криміналітету, пограбування країни, зупинити знущання над пенсіонерами, чорнобильцями, іншими соціально незахищеними групами, зупинити знущання над самою Україною».

«Саме тому Об єднана опозиція «Батьківщина» вважає, що прийшов час переходити від оборони до наступу проти цієї реальної небезпеки для України. Мета цієї «Україна проти Януковича» зупинити антиукраїнський наступ, припинити повноваження президента Януковича. Так, це буде не за один день, але ця задача буде виконана», - підкреслив Олександр Турчинов.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.