Житомир, Віктор Мойсієнко: Потрібно вставати з колін! Потрібно вбивати в собі малороса!

Житомир, Віктор Мойсієнко: Потрібно вставати з колін! Потрібно вбивати в собі малороса!


У Житомирі 26 липня відбулась спільна онлайн відео-конференція молодіжки «Фронту Змін» та Віктора Мойсієнка голови Житомирського осередку Всеукраїнського комітету захисту української мови з львівськими студентами.

На зустрічі Віктор Мойсієнко розповів молоді про діяльність Житомирського осередку комітету захисту української мови та закликав усю громадськість до обєднання і спільної боротьби.

На думку Віктора Мойсієнка, «в Україні є два шляхи розвитку мовної ситуації. Їх можна проілюструвати на прикладі двох країн - шлях Чехії або шлях Білорусії». Чеську мову зі статусу селянської перетворив на єдину загальнодержавну президент Томаш Масарик. В Білорусії ситуація кардинально інша: 10 років тому в цій країні було введено другу державну мову - російську. Віктор Мойсієнко сказав, що нині в білоруських містах лише 1,9% шкіл з білоруською мовою навчання, а з міст білоруська мова майже зникла.

Віктор Мойсієнко наголосив на тому, що «біда України та української мови у тривалому періоді бездержавя , який лишив величезний відбиток».

Активно до діяльності Всеукраїнського комітету захисту української мови долучився лідер Обєднаної опозиції ВО «Батьківщина» на Житомирщині Геннадій Зубко.

«Важливо сьогодні всім свідомим українцям активізуватися і відстояти статус української мови, як єдиної державної. Для цього ми вже провели ряд заходів та будемо діяти надалі. Наснаги додає те, що з нами молодь, науковці, вся інтелігенція», - говорить Геннадій Зубко. Саме Геннадій Зубко за дорученням громади та комітету ініціював скликання позачергових сесій місцевих рад, які розглядають та ухвалюють звернення до Президента України з вимогою ветувати мовний закон.

Координатор молодіжного крила «Фронту Змін» Ольга Фаріон підготувала для усіх присутніх історичну довідку про те, якими указами впродовж чотирьох століть забороняли частково та повністю вживання української мови на українських землях Росії, Польщі та Румунії. Ольга Фаріон підкреслила, що якщо раніше це робилося зовні московськими царями та керівництвом КПРС, польським та румунським урядом, то тепер за це взялася українська влада. Саме проти таких дій влади виступає студентська молодь Житомирщини.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.