Газовий штраф у $ 7 млрд може запустити в Україні нову кризу - експерт

Газовий штраф у $ 7 млрд може запустити в Україні нову кризу - експерт
Якщо Україна таки заплатить "Газпрому" 7 мільярдів доларів за недобір газу у 2012 році, то країна потрапить у вир фінансової та економічної кризи, вважає керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман.


"Виплата Україною такої суми неможлива, оскільки почнеться фінансова та економічна криза. І це чудово розуміють у Москві. Росіяни вирішили зіграти жорстко, заганяючи Україну навіть не палицею, а дубиною в Митний союз. Це новий виток "газової війни" між Росією та Україною", - вважає фінансист.

При цьому фахівець вважає, що попри те, що раніше Захід ніколи Києву не допомагав, на цей раз Європа може заступитися за Україну.

"Зараз ситуація може змінитися, оскільки тільки міжнародний арбітраж може підтримати Київ у цьому питанні, як раніше були підтримані інші європейські країни. Розплатою за це буде прискорення дрейфу України в Європу. Тобто Росія ризикує отримати зворотний ефект - ще більший відхід України від ідеї відтворення СРСР та анулювання чинного газового контракту", - сказав Найман.

Однак, за його словами, у відповідь на це почнеться повномасштабна торгова війна між Росією та Україною, від чого найбільше постраждає українське машинобудування і харчова промисловість.

Нагадаємо, нещодавно НАК "Нафтогаз" підтвердив інформацію про те, що "Газпром" виставив йому рахунок на суму близько $ 7 млрд за недобір природного газу в 2012 році. Однак у держхолдингу підкреслили, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. При цьому "Нафтогаз" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу у 2012 році.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.