Вільна торгівля з Європою буде тестом для України на вміння захищати свої національні інтереси

Треба докласти всіх зусиль, щоб на Саміті Україна - ЄС, який має відбутися 19 грудня 2011 року, парафувати Угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі. Але ця подія - не фініш української євроінтеграції, а початок дуже системної роботи з адаптації вітчизняної економіки і норм життя українців до стандартів Європи та більш жорсткої конкуренції на європейському ринку. Про це в ході засідання Економічної ради УСПП, яке було присвячено обговоренню умов вільної торгівлі з ЄС, сказав президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах.

За його словами, вільна торгівля з конкурентоздатними й розвиненими державами Європи, яка, безумовно, відбуватиметься в умовах дуже жорсткої конкуренції, буде тестом для України на вміння захищати свої національні інтереси. Тому нинішнє завдання держави полягає у необхідності запровадження ефективної експортної політики та дієвих механізмів щодо захисту внутрішнього ринку й підтримки національного товаровиробника.
«Основні ризики вільної торгівлі з ЄС стосуються нерівноправних умов конкуренції. До прикладу, фізичний і моральний знос основних фондів в аграрному комплексі, в легкій промисловості України становить 60-70%. Енергоємність української продукції в два-три рази вище, ніж в державах Європейського союзу. Вартість кредитних коштів в Україні складає 20-22% річних, в Європі - максимум 3-5%. Тобто мова йде про проблеми системного характеру, які не вирішуються одномоментно», - зауважив А. Кінах.

Рівень державної підтримки українських аграріїв на порядок нижчий, ніж у європейських фермерів. Тому, на переконання політика, для ризикованих галузей української економіки обов’язково мають бути запроваджені перехідні періоди з тим, щоб українські виробники мали змогу адаптуватися до умов вільної торгівлі з країнами Євросоюзу, підвищити конкурентоздатність своєї продукції та на рівноправних умовах конкурувати з європейськими товаровиробниками.
«Підписання Угоди про асоціацію і ЗВТ з ЄС має максимально стимулювати Україну до удосконалення законодавства, створення сучасної системи стандартизації, сертифікації, щоб українські виробки могли конкурували з європейськими на більш-менш конкурентних умовах. Тому важливо, щоб всі рішення стосовно завершення переговорного процесу з Євросоюзом відбувалися у режимі посиленого діалогу влади з бізнесом», - резюмував А. Кінах.


Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.