Де в Житомирі продукти дешевше? Аналіз цін в супермаркетах і на ринку

Де в Житомирі продукти дешевше? Аналіз цін в супермаркетах і на ринку
Кореспондент житомирської газети "Ехо" Тетяна Ивнина провела аналіз цін на продукти в магазинах, супермаркетах та на ринках міста Житомира.

Житомирянка задалася метою заощадити на продуктах, купуючи їх там, де дешевше, а не де зручніше.

"Відвідавши, зі списком необхідних продуктів, кілька житомирських магазинів і ще зайшовши на ринок, можна витратити 160 грн і при цьому заощадити як мінімум 25", - стверджує Тетяна Ивнина.

Як відомо, ціни в маленьких магазинах, супермаркетах і на ринку можуть відрізнятися дуже суттєво. І навряд чи вдасться знайти таку торгову точку, де можна придбати дешевше все. Як правило, в кожному магазині свої акції, пропозиції і, як результат, низькі ціни на певні продукти.

Щоб зрозуміти, скільки грошей можна заощадити, зробивши закупівлю там, де дешевше, ми пройшлися по декількох житомирським супермаркетам з тих, що розташовані поблизу будинку, зі списком необхідних продуктів. Запланували купити такі продукти: пакет молока житомирського виробництва, олія, вершкове масло, по пачці гречки, рису, макаронних виробів, по кілограму помідорів, огірків, картоплі, кілограм курячого філе, буханець хліба, батон і 6 літрів питної води. А щоб не забувати, де, що і почому, записували і порівнювали.

Молоко "Рудь" жирністю 2,5%, 900 р. дешевим воно виявилося в "Каравані" - 7,4 грн. Якщо б купила у першому найближчому магазині, могла б переплатити як мінімум 40 коп. ("Вопак" - 7,45 грн; "Караван" - 7,40, "Квартал" - 7,68, "АТБ" - 7,79 грн).

Олія "Олейна" в маркетах майже не відрізняється в ціні, тому на ній могла б заощадити тільки 10 коп. ("Караван" - 18 грн; "Квартал" - 17,95, "АТБ" - 17,89 грн). Проте знайомий підказав, що на Сінному ринку пляшку "Олейни" можна придбати всього за 16,25 грн. Тому 15 додаткових хвилин пішки - і економія вийшла майже 2 грн.

Масло вершкове "Селянське" в "Кварталі" дешевше всіх на 1 грн ("Квартал" - 15,41 грн; "АТБ" - 16,69, "Вопак" - 15,99 грн). Але на ринку побачила "Фаворит", який мене теж цілком влаштовує, за 14 грн. Економія ще майже 1,5 грн.

Гречка. На ціну гречки впливає її якість і виробник. Пам'ятаючи про необхідність економити, купую нерасфасованную в "Каравані", економлю дві, а то і 3 грн ("Караван" - 8,99 або 8,14 грн; "Вопак" - 10,02 або 12,65, "АТБ "- 8,79 грн).

Рис. Найдешевший рис в АТБ, на ньому можу заощадити понад 2 грн ("Вопак" - 11,89; АТБ - 9,55, "Квартал" - 9,79).

Макаронні вироби купую в АТБ за 7,29 грн. Плюс 1,5 грн. ("Караван" - 7,98 ("Хуторок"), "АТБ" - 7,29, "Вопак" - 8,99 грн).

Овочі значно відрізняються і за якістю, і ціною, тому порівнювати їх не зовсім доречно. Я зупиняюся на помідорах по 3,99 грн, огірках по 8,29 ("АТБ"). Можна було придбати, відповідно, за 7 і 10 грн. Додаю в свою скарбничку ще 5 грн.

Філе куряче купую за 40,25 грн в спеціалізованому м'ясному магазинчику, хоча, скажімо, в "Кварталі" бачила за 44,59 грн. Економлю майже 4 грн.

Питна вода дешевше в "Каравані" ("Вопак" - "Аква-лайф" (6 л) - 14,99 грн; "Питна" - 13,99, "АТБ" - 11,89, "Квартал" - 10, 12; "Караван" - 11 грн). Однак ті ж 6 літрів "Талої води" можна купити за 50 коп. за літр. Економлю вже не 4, а цілих 8 грн.

Хліб. Виявляється, і на хлібі можна економити, якщо знайти, де його продають дешевше. Хліб відрізняється виробником, вагою, борошном, з якого виготовлений. Найдешевший "супермаркетовский" обідній хліб "Вопаке" (4,21 грн), батон - в "Кварталі" (4,32 грн). На кожній буханці заощадила приблизно по 50 коп. (Такий же "Обідній" бачила за 4,10 і 4,70 грн).

Зазначимо, що магазини я обійшла далеко не всі, тому варіанти цін могли бути ще вигідніше. Крім того, час був вечірній, тому, можливо, де дешевше продукти вже розібрали. Можливо, я або мої помічники не скрізь розгледіли точну вагу, який теж впливає на ціну.

Була і дешевша альтернатива, але я до неї не прийшла (скажімо, до Житнього ринку мені добиратися не дуже зручно, хоча деякі продукти там напевно коштують дешевше). Тому ви повинні розуміти відносність всіх підрахунків.

Придбавши запланований набір продуктів не в першому-ліпшому або найближчому магазині, а трохи подорожуючи по місту, я заощадила близько 25 грн. Начебто не так і багато, але зайвими вони не будуть - на них можна ще докупити невеликий шматок сала або півкілограма м'яса. Крім того, в наступний раз я вже буду приблизно орієнтуватися, де дешевше крупи, овочі, м'ясо та молочні продукти.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.