Українським аграріям запропонували підвищити податок: експерти прогнозують банкрутства

Українським аграріям запропонували підвищити податок: експерти прогнозують банкрутства
У Партії регіонів запропонували вже з 2014 року підвищити фіксований сільськогосподарський податок.

Автором документа виступив народний депутат Віктор Жеребнюк.

Він вважає, що фіксований сільськогосподарський податок, який сьогодні становить 6 грн за гектар, є мізерно малим.

При цьому, за підрахунками політика, доходи аграріїв зросли в 2,4 рази. Таким чином, з урахуванням індексації на рівень нормативу 2013 року податок повинен скласти 31 грн/га, а обсяг річних відрахувань у місцеві бюджети повинен вирости з 131 млн грн до 679 млн грн.

Жеребнюк також запропонував направляти доходи від податку до бюджетів розвитку, а не загальних фондів місцевих бюджетів, повідомляє "Коммерсант-Украина".

У свою чергу, експерт із земельних питань Асоціації міст Ярослав Рабошук схвалив ідею регіонала, хоча в умовах дефляції не варто розраховувати на зростання платежів. "Зміни будуть мати значення, коли інфляція перевищить 10%",- вважає він.

Однак керівник експертно-аналітичної групи з проблем ринку землі Ради підприємців при Кабміні Віктор Кобилянський прогнозує збільшення податкового навантаження на аграріїв. "Більшість платників не має земель у власності, а орендує їх. А орендна плата сплачується з урахуванням щорічної індексації і в минулому році норматив різко збільшили на 75,6%. Тому питання соціальної справедливості більш ніж враховане",- сказав він.

Проти збільшення податків вже виступили і самі аграрії. Зокрема, вони скаржаться на безперервні позапланові податкові перевірки та зменшення рентабельності бізнесу на 30% в цьому році.

Ідею депутата від Партії регіонів також розкритикували в "Батьківщині". На думку народного депутата Андрія Сенченка, можна поставити будь-яку ставку податку, але не факт, що залишиться бізнес, який буде його платити. "Якщо ми хочемо, щоб перестали орати і сіяти, то можна підняти, та замість модернізації виробництва бізнес буде платити більше податків",- додав політик.

Нагадаємо, у вересні в Україні вже ввела утилізаційний збір, який передбачає, що в ціну нового авто закладається вартість його утилізації.

Автор статьи: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.