Президент підписав закон про податок на утилізацію автомобілів

Президент підписав закон про податок на утилізацію автомобілів
Президент Віктор Янукович підписав закони про утилізацію знятих з експлуатації автомобілів і внесення відповідних змін про сплату екологічного податку за їх утилізацію в Податковий кодекс.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради в п'ятницю, 2 серпня.

Зокрема, закон про внесення змін у Податковий кодекс України "Про сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів" було підписано главою держави 30 липня, а "Про утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів" - 31 липня.

Нагадаємо, 4 липня Верховна Рада прийняла закони про утилізаційний податок, величина якого для конкретного авто розраховується з урахуванням базових ставок та коригуючих коефіцієнтів, прив'язаних до об'єму двигуна і залежно від того, нове авто або старе.

Базова ставка податку для легкових автомобілів складає 5,5 тис. грн, на інші ТЗ (автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) вона становить 11 тис. грн. При цьому вітчизняні виробники звільняються від його сплати під гарантії створення утилізаційних потужностей.

З критикою цієї ініціативи України виступив Європейський Союз, який висловив сподівання, що Україна зробить все можливе для того, щоб цей закон не набув чинності.

"Якщо Україна введе утилізаційний збір, це рішення буде мати дуже серйозний вплив на наші двосторонні економічні відносини", - відзначило представництво ЄС.

У свою чергу українські автоімпортери виступили з критикою прийнятих законів, зокрема, з урахуванням низки недоробок і відсутності чітких критеріїв визнання транспортних засобів такими, що підлягають зняттю з експлуатації та передачі на утилізацію.

На думку ж українських автовиробників, які висловили готовність створювати утилізаційні центри, обов'язкова утилізація застарілих ТЗ створить передумови для нарощування обсягів виробництва на вітчизняних автозаводах, що призведе до зростання кількості працівників у галузі та відрахувань до бюджетів та соцфонди.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.