Іпотека і подружній розлучення (Польський досвід)

Іпотека і подружній розлучення (Польський досвід)
Наслідки розлучення для іпотечного договору


Розлучення і поділ спільного майна між колишнім подружжям - через суд або за домовленістю - не має наслідків стосовно кредитного договору: він діє в такому ж вигляді , як перед розлученням. Не змінюється і статус екс - подружжя як солідарних боржників банку . Кожен з них як і раніше залишається кредитором , відповідальною за погашення всього кредиту , банк може зажадати цього від них обох одночасно або від будь-якого з них окремо відповідно до цивільним кодексом . Звичайно , якщо ситуацію не регулюють особливі пункти в договорі - наприклад , звільняють одного з подружжя від зобов'язань .

Незалежно від положень договору подружжя можуть укласти угоду, за якою один з них візьме на себе весь кредит . Така угода буде ефективним тільки після висловлення згоди як обох подружжя , так і банку . На практиці були випадки , коли подружжя вели переговори з банком , щоб оформити борг на одного з них. У результаті переговорів - полягає додаток до кредитного договору .

Буває , що рішення суду або договір про розподіл майна відводить квартиру або будинок одному з подружжя . Таке рішення не означає , що кредитні зобов'язання переходять на того чоловіка, який став власником нерухомості , і що тільки він відповідає тепер за погашення кредиту , а другий з подружжя стає вільним від цього навантаження . Екс-подружжя і раніше залишаються солідарними боржниками банку .
Одночасно рішення суду або угода про розділ майна може пункти , що зобов'язує одного з подружжя погасити борги і звільняє другого від зобов'язань . Але і такого роду зобов'язання , визнані обома колишнім подружжям , не є ефективними у відношенні банку , який видав іпотечний кредит . Другий чоловік як і раніше зобов'язаний погашати кредит як солідарний боржник . Однак якщо банк зажадає від нього погасити кредит , то він може вимагати від колишнього чоловіка в рамках рішення по розділу майна внесення необхідних сум на користь банку. У випадку якщо він не захоче платити добровільно , можна буде подати цивільний позов .

Переоформлення позики на одну людину - повторна перевірка кредитоспроможності


Переоформлення кредиту на одного з колишнього подружжя або партнерів залежить від декількох факторів, у тому числі і від доброї волі обох сторін . Перш ніж відбувається зміна кредитного договору (у вигляді доповнення до договору) , банк аналізує платоспроможність особи, яка повинна залишитися позичальником. Якщо виявиться , що відлучення одного з позичальників призведе до погіршення перспектив погашення кредиту , банк може зажадати додаткового забезпечення : оформлення в якості додаткової застави іншої нерухомості , поручительства або залучення іншого созаемщика (наприклад , нового супутника життя або батьків). В іншому випадку це може призвести до розірвання кредитного договору в надзвичайному режимі .

Експерти відзначають , що люди , які отримували кредит кілька років тому , в даний час змушені рахуватися з більш суворими правилами оцінки кредитоспроможності . Якщо виявиться , що новий позичальник не має відповідної кредитоспроможності , що ускладнює перенесення зобов'язань на нього , варто запитати в банку , на яких умовах можна отримати згоду на необхідне рішення . Трапляється , що за угодою колишнього подружжя можна буде погасити частину кредиту таким чином (наприклад , із зекономлених коштів або після продажу інших активів) , щоб залишок боргу числився за тим з подружжя , який залишиться позичальником.

Коли передача зобов'язань за кредитом неможлива


Іноді банк не бачить шансів на перенесення зобов'язань на одного з позичальників. У такому випадку рішенням - за згодою банку - може стати продаж заставної нерухомості і погашення кредиту з коштів , отриманих від такої угоди . Перешкодою може бути зниження вартості житла з часу отримання кредиту внаслідок несприятливих змін на ринку нерухомості або внаслідок збільшення суми позики , взятого в іноземній валюті ( наприклад , у швейцарських франках ) . В результаті , ціни , отриманої за продаж нерухомості , може не вистачити на погашення кредиту.

Інше рішення - це здача нерухомості в оренду з направленням отриманих коштів на виплату іпотечного кредиту. На жаль, використання цих рішень можуть собі дозволити тільки люди без житлової проблеми.
Розлучення і пільгова іпотека

Якщо кредит на житло був отриманий за державною пільговою програмою , рішення про розлучення між позичальниками не приведе до того , що субсидія за процентною ставкою по кредиту буде втрачена або виникне необхідність повернути раніше отримані . Хоча законодавець передбачив кілька ситуацій , які викликають втрату субсидій у рамках пільгової програми , в них немає мови про розлучення. Переоформлення кредиту та права власності на житло на одного з позичальників також не приведе до таких наслідків. Слід , однак , мати на увазі , що право на отримання пільгової іпотечної програми покладається один раз. Це означає , що люди , які їх використовували в попередньому шлюбі , не зможуть повторно подати заявку на пільговий кредит (навіть в якості холостяка ) .

Источник: Просто-банк

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.