Як поліпшити роботу WI-FI?

Як поліпшити роботу WI-FI?
Якість Wi-Fi з’єднання, стійкість роботи бездротової мережі і швидкість передачі даних багато в чому залежить від положення маршрутизатора і юстирування антени. Однак не менш важливі і налаштування обладнання.

Перешкоди

Навколо нас, особливо в містах, повно джерел електромагнітних хвиль. Дуже часто вони заважають роботі один одного, створюючи перешкоди. Найбільш поширений джерело перешкод для Wi-Fi — сторонні бездротові мережі, наприклад, мережі сусідів по під’їзду. Якщо сигнал сторонньої мережі досить потужний, то її можна побачити в списку доступних при підключенні комп’ютера, і навіть спробувати підключитися. Мережі Wi-Fi працюють на різних каналах, що відрізняються частотою. За замовчуванням маршрутизатор автоматично вибирає канал для роботи, але може статися так, що дві сусідніх мережі налаштовуються на один і той же канал. У кращому випадку при такому поєднанні сигнал періодично переривається, або значно знижується швидкість роботи, в гіршому — функціонування мережі стає взагалі неможливим.
Виправити становище можна примусовим налаштуванням маршрутизатора на певний канал. Щоб вибрати найбільш вільний від перешкод, можливо, доведеться спробувати декілька варіантів. Wi-Fi мережі протоколу N допускають роботу в двох діапазонах — 2,4 і 5 ГГц. Якщо таку можливість підтримує все обладнання мережі, то зміна діапазону в налаштуваннях маршрутизатора також допоможе усунути перешкоди.

Ширина каналу

У налаштуваннях Wi-Fi є такий параметр, як смуга частот, або ширина каналу. Допустимі значення 20 МГц (за замовчуванням) або 40 МГц. Теоретично, чим ширше смуга каналу, тим вище можлива швидкість передачі даних. Проте з розширенням каналу істотно збільшується ймовірність перешкод. Тим не менш, особливо в тих місцях, де немає сторонніх мереж, варто спробувати збільшити ширину каналу. Можливо, це поліпшить роботу мережі. В іншому випадку легко відновити значення за замовчуванням.

Потужність сигналу

Чим вище потужність радіосигналу, тим більше дальність зв’язку. Режим регулювання потужності підтримують далеко не всі маршрутизатори, з потужністю можуть впливати на рівень перешкод і на надійність обладнання. Проте якщо така можливість є, її доцільно використовувати в деяких випадках. Наприклад, збільшивши потужність до максимуму, можна «пробити» бетонну стіну і розширити зону доступу. Зменшення потужності знижує рівень перешкод для сусідів, підвищує безпеку, так як слабкий сигнал доступний на меншій відстані і зменшує навантаження на радіомодуль маршрутизатора.

Протокол

Основна споживча відміність протоколів Wi-Fi B, G і N у швидкості передачі даних. Для бездротової мережі протоколу N максимальна швидкість каналу може досягати 150 Мбіт/с, для G — 54 Мбіт/с, тоді як для B — 11 Мбіт/с.
Слід зазначити, що безпровідний канал використовується як для передачі корисної для користувача, так і службової інформації, необхідної для підтримки з’єднання. Таким чином, швидкість передачі даних ніколи не може бути рівною максимальній швидкості каналу і завжди нижче її приблизно вдвічі. У кожному разі можливості протоколу доцільно використовувати повністю, для чого слід подбати про те, щоб в мережі відсутні застарілі пристрої, які не підтримують швидкі з’єднання.
Крім того, якщо є можливість вибору між діапазонами частот 2,4 і 5 ГГц, слід враховувати їх особливості. У загальному випадку мережі на 5 ГГц швидше, вони менше схильні до дії перешкод, тоді як в діапазоні 2,4 ГГц дальність зв’язку дещо вища.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.