Подальша "доля" природного заповідника на Житомирщині

Подальша "доля" природного заповідника на Житомирщині
Для збереження природних комплексів Полісся створюється Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, який згодом може стати частиною транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату загальною площею близько 500 тис. га.
Основними завданнями Чорнобильського біосферного заповідника є забезпечення комплексного збереження унікальної природної території, яка утворилася за період обмеженого доступу до території Чорнобильської зони відчуження і безумовного (обов’язково) відселення. Окрім того, об’єднання в одну організаційну структуру частини підприємств, які функціонують в Зоні на даний час, забезпечить здійснення протипожежних заходів, догляд за лісом, протипаводкові заходи, охорону природно-заповідного фонду, виконання окремих програм, направлених на відновлення природних екосистем тощо.
До складу біосферного заповідника пропонується включити 226964,7 гектара земель Чорнобильської зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення, межі яких при створенні та функціонуванні ЧБЗ змінюватися не будуть. 10-кілометрова зона, території, на яких розташовані промисловий майданчик ДСП «Чорнобильська АЕС», комплекс «Вектор», ПЗРВ «Буряківка», «ІІІ черга ЧАЕС», «Підлісний», інші виробничі об’єкти та транспортні шляхи до його складу не увійдуть.
У рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» до складу транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату планується включити й природний заповідник на Житомирщині.
Подальша міжнародна перспектива - створення в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» транскордонного українсько-білоруського біосферного резервату загальною площею близько 500 тис. га з включенням до його складу, окрім створюваного у Київській області Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, природного заповідника «Древлянський» (Житомирська область) та Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника (Республіка Білорусь).

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.