Яка користь та небезпека ранніх овочів?

Яка користь та небезпека ранніх овочів?
Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Чим вище концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я.
Відповідно до норм ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги.
Ось чому дітям до трьох років та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а іншим – споживати їх в міру.

При обранні ранніх овочів слід пам’ятати:

– Надійніше купувати ранні овочі в магазинах. Там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах.
– Слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин.
– Вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку.
– Вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом.
– Плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям.
– При виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

Як зменшити шкідливий вміст нітратів:
– Перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква).
– Після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.
– В таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики(не менш як сантиметр з обох бокiв). Це стосується не лише огiркiв, а й ранньої моркви, буряка.
– Стебла зелені (петрушка, кріп та ін) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується.
– Овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тому, що небезпечні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження.
– При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%. Але відвар рекомендується злити відразу ж після варіння, а потім вже солити овочі.
– Не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
– Готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

Слід пам’ятати, що найбільше нітратів – в серцевині або качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля кочережки, краще в салат не рубати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніше для вашого організму і очищений огірок або яблуко.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.