Шкода і користь баклажанів для організму

Шкода і користь баклажанів для організму
Улюблені баклажани... Багато людей з нетерпінням чекають літа, щоб поласувати цими чудовими плодами. Кількість страв, які можна приготувати з цим чудовим овочем, просто приголомшлива: смажені і тушковані, парові, у вигляді закуски і ікри. У будь-якому вигляді вони зберігають незабутній, приголомшливий смак.

Як вибрати баклажани

Шкода і користь баклажанів в першу чергу залежать від якості самих плодів. Ці овочі бувають різних видів, тому забарвлення і форма не завжди бувають достовірними показниками. Є круглі і довгасті, білі і зелені види. Але найчастіше у нас на ринку зустрічаються звичайні довгасті фіолетові овочі. Обов'язково зверніть увагу на колір. Свіжий молодий баклажан темний, сухий і блискучий. При цьому чим молодший овоч, тим він темніший. Тому світлі, сірі, бурі баклажани купувати не варто – вони, швидше за все, будуть переспілими. Не забудьте ретельно обмацати плід: через темний колір можна легко пропустити підгнилі місця.

Що входить до складу баклажанів

Цей овоч сімейства пасльонових влітку потрібно готувати якомога частіше, якщо немає протипоказань. Шкода і користь баклажанів залежать і від того, як їх приготувати. Стиглі овочі містять клітковину і органічні кислоти, пектин. Крім того, вони багаті різними вітамінами. Це в першу чергу вітаміни A, P, C, вся група B. Але цим набір не обмежується. Баклажан містить різноманітні дубильні речовини, натуральні цукри, білки і жири. У баклажанах присутні кальцій і магній, калій і фосфор, натрій і залізо, марганець і мідь, а також цинк, алюміній і кобальт.
Вони приносять користь всім органам і системам організму. Саме баклажани м'яко регулюють рівень холестерину в крові. Завдяки цій властивості вони перешкоджають розвитку атеросклерозу, а значить, сприятливо позначаються на діяльності серцево-судинної системи. Баклажан вкрай корисний при захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів. Овочі мають м'який сечогінний ефект. Крім того, баклажан має незначний проносний ефект, тобто сприяє очищенню кишечника і жовчовивідних шляхів. Вживання цього продукту в їжу сприятливо позначається на роботі печінки, тому якщо з цим важливим органом не все гаразд, то варто вживати баклажан щодня. При цьому їсти багато овочів зовсім необов'язково – достатньо всього 1 столової ложки тушкованого продукту в день.

Червоний кістковий мозок, імунітет і баклажан

При правильному вживанні баклажани вкрай корисні для кісткового мозку і селезінки. Вони досить швидко нормалізують процеси кровотворення і склад крові. Щоденне вживання баклажанів сприяє підвищенню гемоглобіну і утворенню червоних кров'яних тілець. Якщо у вас анемія, то баклажан – це те, що лікар прописав.

Як правильно їх готувати

Найкорисніше вживати баклажан в запеченому або тушкованому вигляді. Запечений в духовці з томатним соусом і спеціями, він з успіхом замінить смажений на сковороді. Навіть улюблену всіма баклажанну ікру можна приготувати без масла, просто потушив овочі на повільному вогні. Вийде не менш смачно і дуже корисно для здоров'я. Відмінна і яскрава закуска виходить з баклажанів на грилі. Баклажан можна солити і сушити, маринувати. існує навіть варення з баклажанів з легкою кислинкою і гіркуватістю.

Показання до вживання баклажанів

Баклажан можна вживати практично всім. Його рекомендують здоровим і хворим, вагітним жінкам і літнім людям. А от дітям до 3 років давати його не слід. У баклажані міститься соланін, і незважаючи на те, що його попередньо вимочують, невелика кількість може зберегтися. Крім того, баклажан містить багато труднопереварюваної клітковини і дуже мало калорій. А дітям потрібні саме калорії і енергія. Тому цей овоч більше підходить для схуднення або як гарніри і закусок, ніж в якості повноцінної страви.

Рецепти народної медицини

Як і багато інших дари природи, використовують цей овоч не тільки для їжі. Для лікування деяких недуг використовується шкірка баклажана. Користь і шкода цього продукту під питанням у прихильників офіційної медицини, проте народні лікарі стверджують, що з його допомогою можна позбутися від гіпертонії. Для цього шкірку потрібно подрібнити в кавомолці і приймати по чайній ложці перед сном.
Хочете кинути курити? І тут допоможе баклажан. У плодах міститься нікотинова кислота, яка допоможе побороти дискомфорт, причому без шкоди для здоров'я.

Протипоказання

З обережністю потрібно вживати баклажан людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Клітковина, якою багаті баклажани, може викликати загострення гастриту, розлад кишечника, загострення виразкової хвороби. При захворюваннях печінки і жовчного міхура теж слід порадитися з лікарем або вживати овоч потроху, прислухаючись до своїх відчуттів. Потрібно пам'ятати про те, що будь-яке протипоказання щодо, і навіть якщо за медичними мірками ви абсолютно здорові, але після вживання цього продукту відчуваєте дискомфорт, то слід проконсультуватися з лікарем або повністю відмовитися від вживання баклажанів.

Баклажан – овоч надзвичайно корисний. Навчіться правильно його готувати. В першу чергу перестаньте смажити його на маслі – і отримаєте приголомшливий за своїми властивостями продукт. Він не тільки забезпечує ваш організм корисними мікроелементами, а й паралельно лікує і упорядковує обмін речовин, роботу внутрішніх органів. Крім того, цей овоч досить дешевий, особливо в сезон. Цілком можливо бачити його на своєму столі щодня.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.