Визначаємо глибину залягання води для криниці

Визначаємо глибину залягання води для криниці
Необхідну інформацію може дати буріння, проте, це дорогий спосіб і клопіткий. Значно дешевше визначити на якій глибині знаходяться ґрунтові води — це за допомогою барометра-анероїда.
Визначити за допомогою цього приладу, як глибоко залягає вода на ділянці можна, якщо на віддалі є водоймище або інша криниця. Ціна поділки шкали барометра-анероїда 0,1 міліметр відповідає різниці висоти одного метра. Щоб дізнатися глибину залягання води потрібно зняти показник барометра у будь-якій криниці поруч, а потім зняти показник на передбачуваному місці копання криниці. Перерахована в метри різниця в показниках приладу (складена з глибиною наявної криниці), і буде глибиною залягання ґрунтової води.
Наприклад, глибина будь-якої криниці на сусідньому подвір’ї дорівнює 4 метри, а барометр-анероїд показує, що тиск атмосфери біля неї 744,8 мм. ртутного стовпчика. Вимірявши атмосферний тиск на місці, де планується копання нової криниці (на власній ділянці, подвір’ї тощо), і отримавши значення, наприклад 744,2 мм. рт. ст., можна вирахувати, що глибина залягання води в цьому місці 10 метрів.
Докладніше: 744,8 – 744,2=0,6 мм. ртутного стовпчика, або в перерахунку, 6 метрів висоти. А 6+4 (де 4 глибина сусідньої криниці) =10 метрів потрібно копати до води.
Дізнатися глибину залягання води, а точніше, визначити її неглибоке залягання, якщо іншої криниці поблизу немає, можна за непрямими ознаками.

Ось деякі з них:

-вечорами над поверхнею ділянки землі, яка знаходиться не далеко від водойм, стоїть туман;
-на ділянці ростуть вологолюбні рослини (осока, очерет);
-поруч присутні природні водойми;
-влітку в повітрі вечорами дуже багато комарів і мошок;
-трава на ділянці зелена навіть під час посухи;
-взимку в сніговому покриві на ділянці присутні проталини.
Зрозуміло, дізнатися глибину залягання води за цими ознаками не можна, але її присутність поблизу земної поверхні цілком можливо.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.