Нові правила НБУ

Нові правила НБУ
Нацбанк України констатує покращення на валютному ринку, зростання довіри до банківської системи, а тому вирішив скасувати раніше введені обмеження. Регулятор обіцяє й надалі лібералізувати адмінобмеження.

ГОЛОВНІ НОВОВВЕДЕННЯ.

З 9 ЧЕРВНЯ ДО 14 ВЕРЕСНЯ 2016 РОКУ (може бути подовжено): Юридичні особи зобов'язані продавати 65% валютних надходжень з-закордону в Україну. До цього було 75%. Купити валюту чи банківські метали протягом одного дня в одні руки можна на 12 тис. грн. До цього було обмеження в 6 тис. грн. Крім того, обмеження щодо суми операції з продажу банківських металів не буде поширюватись на монети, вироблені з дорогоцінних металів (у тому числі інвестиційні монети України). Клієнт банку протягом доби може зняти зі свого рахунку в іноземній валюті та банківських металах на суму 100 тис. грн. До цього було обмеження в 50 тис. грн. Обмеження на зняття коштів у гривнях знято повністю. До цього клієнт мав право протягом доби зняти до 500 тис. грн.

ІЗ 13 ЧЕРВНЯ ДО 14 ВЕРЕСНЯ 2016 РОКУ: Іноземним інвесторам дозволять репатріацію дивідендів (виведення коштів за кордон), нарахованих за 2014-2015 роки. "Повернути такі дивіденди за кордон зможуть емітенти корпоративних прав та акцій, за якими виплачуються дивіденди, або депозитарна установа, що обслуговує рахунок у цінних паперах іноземного інвестора, або безпосередньо іноземний інвестор. Для повернення за кордон дивідендів одна особа може обрати лише один уповноважений банк. Порядок зміни уповноваженого банку, що обслуговує ці операції, аналогічний до порядку, що передбачений для операцій з імпорту товарів", – ідеться в повідомленні НБУ. Існує обмеження. Протягом календарного місяця особа може повернути за кордон дивіденди лише у межах загальної суми, що не перевищує більшого з двох наступних граничних значень – 1 млн доларів США (в еквіваленті) або 10% від загального обсягу дивідендів, що підлягають/підлягали поверненню за кордон такою особою. Якщо ці 10% становлять понад 5 млн доларів США (в еквіваленті), то максимальна сума репатріації дивідендів протягом календарного місяця не може перевищувати 5 млн доларів США (в еквіваленті). Згодом НБУ обіцяє дозволити репатріацію дивідендів за попередні роки до 2014-го, а також за 2016-й.

ІЗ 15 ЧЕРВНЯ 2016 РОКУ І НЕ МАЮТЬ СТРОКУ ДІЇ: Нацбанк спростив порядок проведення валютно-обмінних операцій. Банки та обмінники матимуть право протягом операційного (робочого) дня змінювати курси валют по кілька разів. "Це дозволить знизити для них ризики, які можуть виникати в результаті змін ринкової кон'юнктури протягом дня, і, як наслідок, зменшити спред між курсами купівлі та продажу іноземної валюти", – пояснили в НБУ. Банк чи мережа обмінників може встановлювати в різних своїх відділеннях різні курси валют. "Завдяки цьому банки та фінансові установи зможуть краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку", – переконані в Нацбанку. Під час здійснення готівкових операцій конвертації однієї іноземної валюти в іншу банкам дозволено використовувати власний комерційний курс, а не офіційний курс НБУ. Розширили перелік іноземних валют, які банки та фінустанови можуть конвертувати. Відтепер вони можуть здійснювати конвертацію готівки іноземної валюти не лише 1-ї групи, а й 2-ї групи Класифікатора іноземних валют. Під час валютообмінних операцій пред'являти паспорт громадянина України касиру потрібно, як і було до цього. Проте касир повинен робити копії сторінок паспорта лише тоді, коли сума купівлі валюти перевищує 150 тис. грн. Якщо сума менша – просто показати паспорт, без копіювання сторінок.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.