Велопарковки, басейни, пекарні: якою може бути інфраструктура біля дому

Велопарковки, басейни, пекарні: якою може бути інфраструктура біля дому
Сучасний житловий будинок — це не лише про комфортне планування апартаментів або зручне розташування біля метро. Його мешканці потребують дружнього середовища поза межами своїх квартир. «Хмарочос» за підтримки житлового району Rybalsky дізнавався, для чого потрібні затишні двори і які ідеї для них можна реалізувати?
За деякими підрахунками, столичні девелопери планують інфраструктуру лише для 15 % новобудов у Києві. Але містяни все більше зважають не лише на квадратні метри нового житла, але й на затишний простір у своєму дворі, де вони зможуть спілкуватися з сусідами, гуляти з дітьми або займатися спортом
Типовий пострадянський забудовник не хоче вкладати великі гроші в інфраструктуру. Він будує те, що можна швидко продати. У результаті маємо типові житлові двори: невеликий дитячий майданчик з однією-двома гойдалками, навколо нього — асфальт, з якого де-не-де стирчать щойно висаджені дерева. Звісно, цього достатньо, щоб житло продавалося на ринку. Але таке подвір’я швидко перетворюється на звичайну стоянку, де мешканці залишають свої автомобілі прямо під вікнами. Зводяться цілі житлові райони, чиї мешканці взагалі не мають де відпочити за дверима своїх помешкань. Натомість для одного з нових кварталів швейцарського Цюриха у кожному будинку задумані спільні приміщення для мешканців, які підвищують рівень сусідської взаємодії.
Різнопланове використання нежитлових перших поверхів, створення комфортних та привабливих громадських просторів має продумуватись ще під час проектування будівель. У пострадянських містах акцент завжди робиться на комерційній нерухомості: офіси, магазини, аптеки, ресторани. При цьому не планується, хто саме буде орендувати ці приміщення. Але потреби мешканців будинку необхідно прораховувати заздалегідь і продумати всі можливі нюанси — площі майбутніх магазинів та офісів, як туди під’їхати, де шукати потенційних орендарів.
Першими ластівками зазвичай стають невеликі продуктові магазини. Іноді, якщо мова йде про новий житловий район, з’являються мережеві супермаркети. Такі комерційні перші поверхи роблять міське середовище комфортним та безпечним (світлі вітрини завжди кращі за глухі паркани).
Локації для відпочинку мешканців розміщуються просто неба. Вони щільно озеленені, у спеку тут прохолодно, вночі вмикаються ліхтарі. Альтанки, лавки із тіньовими навісами. Майданчики для спортивних ігор (теніс, баскетбол, міні-футбол) роблять просто неба, іноді будують і закриті зали. Дитячі майданчики безбар’єрні (інклюзивні) й безпечні, їх дуже важко зламати. Їхню підлогу вкривають гумовим покриттям. Іноді тут розміщують міні-батути, а поруч розташовують велосипедні парковки.
Проект забудови має передбачати не лише дитячі майданчики, але й простори для відпочинку дорослих. Для проектування дворових просторів досвідчені девелопери запрошують майстерних архітекторів та ландшафтних дизайнерів. Вони розуміють: чим комфортніше людині на потенційному власному подвір’ї, тим більше вона буде готова за це заплатити. Мова йде про середовище із велодоріжками, місцями для відпочинку, озерами й парковими зонами, спортивним клубом та басейном. Так облаштований один з житлових комплексів у Чикаго — тут є відкриті басейни й тенісні корти, затишні локації для настільних ігор та велике приміщення для громадських зібрань.
У будинку можуть бути власні пекарні. Вони часто зустрічаються у французьких містах. Як правило, це так звані пекарні неповного циклу. Виробництво там доволі просте — розморозити, спекти й продати. Для такої діяльності достатньо невеликої площі (до шести квадратних метрів). Ці пекарні вважаються закладами харчування, тому до них менш жорсткі вимоги, ніж до пекарень повного циклу.
У Фінляндії доволі популярні альтанки з барбекю, а також спільні пральні у будинках. Вважається, що найкраще розміщувати їх на першому поверсі, щоб завжди був доступ сонячного світла. Не забувають у таких будинках й про місця для зберігання візочків й спортивного спорядження.
Окрема категорія мешканців будинку — літні люди. Їхніми проблемами опікується німецький архітектор Маттіас Холвіч. Він вважає, якщо місто комфортне для старих людей, то воно комфортне для усіх мешканців. Наприклад, у деяких житлових комплексах проектують ділянки для садівництва. А відтак тут є і комори, щоб зберігати садовий інвентар.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.