Сонячна станція, електромобіль, утеплення будинку: як мешканець села під Києвом перейшов на екологічний спосіб життя

Сонячна станція, електромобіль, утеплення будинку: як мешканець села під Києвом перейшов на екологічний спосіб життя
Адвокат Сергій Коннов, житель села Бобриця, що у передмісті Києва, встановив сонячну електростанцію потужністю10 кВт, утеплив будинок та придбав електромобіль.
Непокоїтися станом навколишнього середовища співзасновник юридичної компанії почав три роки тому, передає Хмарочос.
Спочатку Сергій Коннов вирішив встановити фотоелектричні модулі – сьогодні на даху та на деяких спорудах розташовані 40 сонячних панелей площею 1,6х1 метр кожна.
«Зростання цін на енергоносії змусив шукати альтернативні джерела, – каже він. – Мотивацією була не стільки економія коштів, оскільки цей спосіб виявився досить затратним, а перехід на менш шкідливу для природи альтернативну енергетику, плюс сонячна станція – це або додатковий дохід, або економія: "зелена", безпечна, не шумить, та ще й гроші приносить – як її не любити?».
З 2015 року надлишок електроенергії, яку генерує СЕС потужністю10 кВт, Сергій Коннонов продає «Київобленерго» за зеленим тарифом – щороку заробляє близько 50 000 гривень.
«Як заробіток розглядати сонячні панелі не варто, якщо немає стартового капіталу – я вклав 250 тисяч гривень: вартість 1 кВт установки складає приблизно 1000 доларів, – зауважує Сергій Коннонов. – Тільки за 5-6 років інвестиція може вийти "в нуль"».
У будь-якому випадку це непогана інвестиція для тих, у кого є можливість взяти кредит або витратити власні заощадження, пояснює екоактивіст.
«Сонячна станція дозволяє заробляти гроші, краще, ніж банківський рахунок, – розповідає він. – Особливих проблем у догляді за сонячними панелями, термін служби яких сягає 20 років за умови відсутності серйозних пошкоджень під час експлуатації, немає – треба лише протирати від пилу, за весь час кілька разів були перебої у системі Київобленерго, і тоді зависав інвертор, якщо є можливість, то необхідно кілька разів на рік змінювати нахил сонячних панелей».
Сонячна станція стимулювала до переходу на екологічний спосіб життя, розповідає адвокат.
«Це все "небезпечне" починання: після сонячних панелей я придбав електромобіль, – розповідає юрист. – Потім утеплив будинок, завдяки чому зменшив споживання газу, ціни на який виросли у 7 разів».
На додачу, Сергій Коннонов долучився до роздільного збору сміття, яке запровадила громада Бобриці.
«Майже все село сортує, у мене вдома стоять окремі сумочки для паперу, пластику, скла, металу – потім вторсировину розвозять у різні пункти збору відходів, – розповідає він. – Раніше платили за це з власної кишені, зараз вже перестали».
Також Сергій Коннонов облаштував світлодіодне освітлення.
«Вулиці Бобриці теж освітлюють ліхтарі зі світлодіодними світильниками, – говорить він. – Важливо, що уся громада та сільська рада підтримує еконапрямок».

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.