Безкоштовний конфіскат: хто може отримати авто і квартири від держави

Безкоштовний конфіскат: хто може отримати авто і квартири від держави
В Україні існує механізм безкоштовної передачі майна, але він стосується не всіх заарештованих активів. Про це "Сегодня" розповів генеральний директор ДП "СЕТАМ" Віктор Вишнів.
За його словами, процедура отримання, наприклад, митного конфіскату, прописана в постановах Кабінету міністрів.
"На сьогоднішній день існує певний перелік установ та організацій, які можуть претендувати на таке майно. Це державні установи, військові частини і формування, різноманітні соціальні установи, дитячі будинки та благодійні організації. Для всіх ці категорій можна подивитися перелік майна, яке виставляється в розділі "безкоштовна передача", – зазначив Вишнів.
Як пояснив глава СЕТЕАМ, заявки на таке отримання майна розглядає спеціальна комісія, до складу якої входять представники Державної виконавчої служби, Державної фіскальної служби (ДФС), органів місцевого самоврядування.
"Вони вирішують, кому буде передано майно. Але це не так, що віддається майно – і роби з ним що хочеш. На це майно розраховані митні платежі. І якщо приймається рішення щодо подальшого відчуження, то буде необхідно заплатити всі нараховані податки. Іноді ці суми перевищують ринкову вартість, наприклад, автомобіля, який продається", – розповів Вишнів.
При цьому на таке майно можуть претендувати і дитячі будинки сімейного типу. На їхню користь виставляється, зокрема, нерухомість, однак випадків передачі землі ще не було.
Всього за 2016-2017 рр соціальні установи отримали безкоштовно понад 30 тис. одиниць майна, з яких приблизно 1 тис. – автомобілі.
Процедура
На сайті сетах розміщується оголошення щодо того чи іншого майна. При цьому по кожній одиниці майна вказуються окремі реквізити відділення ДФС, який на своїй базі збирає комісію з розгляду заявок. За цими реквізитами протягом місяця після публікації оголошення потрібно направити заявку. Після цього починається робота комісії, яка визначає, кому саме дістанеться майно.
"Ми не беремо участі в засіданні це комісії, але зазвичай комісія приймає рішення на основі обґрунтування. Наприклад, якщо ви напишете, що у вас 10 дітей, ви живете у віддаленому районі і потребуєте медичної допомоги, а лікарня знаходиться за 30 км від вашого житла , до того ж у вас є маленькі діти, які не можуть дістатися туди, – у вас буде більше шансів отримати авто, ніж у медустанови, на балансі якого вже значиться транспорт", – пояснив Вишнів і порадив, подаючи подібні заявки, максимально описувати потреби і стан в якому знаходиться, наприклад, дитбудинок сімейного типу.
Якщо ж через місяць після оголошення на сайті СЕТАМ на майно ніхто не претендує, воно зазвичай виставляється повторно.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.