На Сумщині вісім шкіл перероблятимуть органічні відходи за допомогою черв’яків у термокомпостерах

На Сумщині вісім шкіл перероблятимуть органічні відходи за допомогою черв’яків у термокомпостерах
Вісім шкіл у трьох районах Сумської області перероблятимуть органічні відходи за допомогою черв’яків у термокомпостерах.
Сміття ефективно утилізуватимуть у рамках проекту "Еко-клін", який переміг у конкурсі обласного управління молоді та спорту, передає Сумська ОДТРК.
Компостери виготовлені з морозостійкого пластику встановлять у школах Липоводолинського, Недригайлівського та Роменського районах.
Як зазначає директор школи у Ромнах Вікторія Зеленська, компостер, де перероблятимуться відходи із шкільної їдальні, використовуватиметься для навчальних занять.
«За черв’яками доглядатимуть учні 7-9 класів, гуртки лісівників-дендрологів, – пояснює вона. – Діти гармонійно розвиватимуться у екологічному плані».
Наразі термокомпостер встановили і у Недригайлівській школі.
Один термокомпостер коштує 3 тисячі гривень.
Проект громадської організації «Новий світ» виграв 55 тисяч гривень.
«У кожному контейнері житиме 750-800 маленьких і великих каліфорнійських черв’яків, які у комфортних умовах: температурний режим, вологість, нормальна кількість харчів, здатні розмножуватися і утворювати гумус, – пояснює автор проекту Вікторія Мурич. – Вирішили почати з органіки, бо це наглядно і простіше зрозуміти дітям».
Зараз у обраних школах проводять лекції та показують промо-ролики про сортування твердих відходів, зокрема, пластику та паперу, а також про утилізацію батарейок.
Як зазначає доцент кафедри прикладної екології Дмитро Лазненко, проект з переробки біовідходів за допомогою черв’яків наразі дуже актуальний.
«Органічні відходи, які легко розкладаються, складають близько 40 % загальної маси ТПВ, – говорить він. – Інформування школярів і батьків дозволить отримати гарні результати».

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.