Як українці у Нідерландах економлять на електриці

Як українці у Нідерландах економлять на електриці
Українці, які переїхали на постійне місце проживання до Нідердландів, вдаються до неабиякої винахідливості аби економити електроенергію.
Наші емігранти навчилися опалювати одну кімнату, а не весь будинок, використовувати багатозонні лічильники та систему «розумний будинок», передає Сегодня.ua.
У Білій Церкві Ангеліна обігрівала всі кімнати в будинку, а в Нідерландах включає опалення тільки у вітальні. Поки її хлопця немає вдома, підкрутила терморегулятор на рекордно високі «+19».
«Нідерландці намагаються економити на всьому, де тільки можна, – каже мешканка Гронінгена Ангеліна Савчук. – У нас з моїм хлопцем постійна боротьба з цього питання, коли я одна і коли він не бачить, я підкручую собі температуру, щоб мені не було холодно».
Економити навчилася й колишня громадянка України Валерія, яка перебралася в Нідерланди 25 років.
«Мене вразило, що на ніч вимикали опалення в будинках – все одно ж лежиш під ковдрою, – розповідає мешканка Роттердама Валерія Винарська. – Я вже в теплій кімнаті спати не можу, коли прохолодно, і спиться добре і електрика економиться».
Понад 10 років тому у Нідерладнах провели реформу енергоринку і відтоді місцеві жителі можуть вибирати постачальника енергії, у якого найвигідніші тарифи. Все більше нідерландців переходять на «розумний будинок».
«Я обігріваю будинок через програму у мобільному телефоні, – говорить житель Амерсфорта Роджер Прінс. – Система опалення може працювати автоматично – необхідно лише встановити комфортну температуру для дня і ночі».
В Нідерландах світло вмикають тільки при необхідності.
«У мене вдома встановлена сонячна батарея, світильники, які проводять денне світло, пристрій для економії води у душі,– розповідає експерт з будівництва Арр Ван Дер Вільт. – До того ж весь будинок має хорошу теплоізоляцію».
Багато нідерландців встановлюють двозонні лічильники електрики, щоб у нічний час купувати кВт-год за зниженим тарифом. Так, можна суттєво економити на зарядці електромобіля або на пранні білизни та одягу. Такий досвід економії вже переймають й українці.
«Двозонні лічильники дозволяють платити за електроенергію, яка буде споживатися ввечері, вночі і вранці, у два рази менше, ніж вдень, – пояснює менеджер з кoммунікацій ДТЕК ЕСКО Антон Ковалишин. – Приміром, вімкнений о 6 годині ранку бойлер за годину нагріє воду, а за енергію спожиту до 7 ранку ви заплатите на 50 % менше».

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.