Завдяки китайським кредитам Україна зможе пiдготуватись до проведення фiнальної частини ЄВРО - 2012?

24.06.2009, НовиниЄвро 2012
'Завдяки 22 червня 2009 року вiдбулася зустрiч Мiнiстра економiки України Богдана Данилишина з представниками китайської делегацiї, на чолi з Вiце-президентом Китайської мiжнародної асоцiацiї пiдрядчикiв Чи Чанхай.

У зустрiчi з української сторони взяли участь заступник Мiнiстра економiки Юрiй Вiтренко, фахiвцi Мiнiстерства економiки. З китайської – дипломатичнi представники, представники корпорацiї автошляхiв та мостiв, Пекiнської будiвельно-iнженерної групи, Експортно-iмпортного банку КНР та Банку розвитку КНР, представники китайської мiжнародної iнженерної групи «Генчжоуба» та iншi.

Учасники заходу обговорили можливостi залучення китайських компанiй та китайських кредитних ресурсiв для реалiзацiї iнфраструктурних проектiв з пiдготовки до Євро-2012.

«Для України є надзвичайно корисним ознайомлення з китайським досвiдом. Адже реалiзацiя проекту пiдготовки до Євро-2012 для України має таке ж значення, як i Олiмпiада 2008 року в Пекiнi для Китаю», - наголосив Богдан Данилишин.

Пiд час перемовин вiдбулася презентацiя проекту Державної цiльової програми пiдготовки та проведення в Українi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу.

Керiвник економiчного вiдомства поiнформував китайських гостей, що Мiнiстерством економiки розроблено оновлений проект Державної цiльової програми пiдготовки та проведення в Українi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу, iз змiнами, вiдповiдно до вимог УЄФА, щодо розбудови iнфраструктурних проектiв приймаючих чемпiонат мiст. Зокрема, у рамках пiдготовки до проведення Чемпiонату передбачається приведення у вiдповiднiсть з вимогами УЄФА близько 450 великих об’єктiв.

Серед iншого, учасники зустрiчi обговорили стан та перспективи двостороннього торговельно-економiчного спiвробiтництва.

Довiдково: Необхiдно зазначити, що сьогоднi Китай, залишаючись лiдером серед країн Азiйсько-Тихоокеанського регiону входить до першої десятки наших зовнiшньоторговельних партнерiв України – займає 6 мiсце по обсягам двостороннього товарообiгу, у т. ч. 4 мiсце по обсягу експортних поставок та 6 мiсце по обсягам iмпорту. За 5 мiсяцiв 2009 року вiдбулося падiння китайського iмпорту (на 56,3%) до 891,16 млн. дол. США. Український експорт продовжив минулорiчну тенденцiю до зростання (зрiс у 2,5 рази порiвняно з аналогiчним перiодом минулого року) i досяг рiвня 707, 67 млн. дол. США. Сальдо взаємної торгiвлi залишилося вiд’ємним i склало 183,49 млн. дол. США, проте його показник скоротився на 1 млрд. 823,36 млн. дол. США, у порiвняннi до вiдповiдного перiоду 2008 року.

У ходi зустрiчi зазначалося, що основними перспективними напрямами, якi потребують найбiльших обсягiв приватних iнвестицiй, є будiвництво та реконструкцiя аеропортiв, швидкiсних залiзничних шляхiв, автомобiльних дорiг.

Мiнiстерством економiки розроблено Порядок залучення iнвесторiв для будiвництва об’єктiв в рамках пiдготовки та проведення в Українi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу, який визначає процедуру органiзацiї i проведення вiдкритого конкурсу з метою залучення iнвесторiв для будiвництва та реконструкцiї об’єктiв. Також, з метою створення законодавчого пiдґрунтя для стимулювання розвитку спiвпрацi мiж державним та приватним секторами та задля залучення iнвестицiй в економiку України, у Верховнiй Радi розглядається Проект Закону України «Про державно-приватне партнерство».

Крiм того, за словами Мiнiстра, прийнято Закони України «Про внесення змiн до Закону України «Про концесiї на будiвництво та експлуатацiю автомобiльних дорiг» та «Про внесення змiн до Закону України «Про органiзацiю та проведення фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу в Українi» та iнших законодавчих актiв», що сприятимуть вдосконаленню системи управлiння пiдготовкою та проведенням в Українi Євро–2012 та забезпечать належне функцiонування спортивної, транспортної та соцiальної iнфраструктури, вiдповiдно до вимог УЄФА.

Мiнiстр економiки висловив сподiвання, що переговори iз зазначених питань будуть конструктивними i плiдними.

Ми готовi запропонувати ряд iнвестицiйних проектiв з будiвництва транспортної iнфраструктури, - пiдкреслив Богдан Данилишин. Крiм того, пропозицiї китайської сторони щодо можливостi залучення китайських компанiй для реалiзацiї iнфраструктурних проектiв, а також залучення китайських кредитних ресурсiв пiд державнi гарантiї, є для України вельми цiкавими.

«Євро–2012 має стати гарною нагодою до активiзацiї та розширення iнвестицiйного спiвробiтництва мiж нашими країнами», - резюмував Богдан Данилишин.

Таке ж переконання, що робота в рамках Євро–2012 стане можливiстю для подальшого розвитку та активiзацiї взаємовигiдного спiвробiтництва мiж країнами висловив i Вiце-президент Китайської мiжнародної асоцiацiї пiдрядчикiв Чи Чанхай. А подiбнi зустрiчi сприятимуть активiзацiї та подальшому розвитку двосторонньої спiвпрацi України з Китайською Народною Республiкою.

Источник: infobud

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.