Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО

Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО
Сьогодні, 28 жовтня у Житомирі відбувся круглий стіл «Музей космонавтики – реалії та перспективи», на якому була порушена тема зупинки будівництва другої черги музею космонавтики.


Організатором круглого столу виступив новий житомирський портал INZT.net

Учасники круглого столу:

Георгій Мокрицький - краєзнавець та архітектор;

Євген Тіміряєв - ініціатор створення громадської ради при Житомирському музею Космонавтики;

Володимир Нікулін – почесний громадянин міста, директор науково-виробничої асоціації «Житомирский моноліт», ініціатор створення музею;

Сінічкін Валентин – учасник та ініціатор створення музею космонавтики у Житомирі;

Віктор Радчук - редактор газети «Таймер-інфо»;

Надія Миколаєнко – друг «Євро-2012».

Також були запрошені представники обласної та міської ради, керівництво музею. Обласна влада погодилась та не прийшла, представник від міської ради захворів, а директор Житомирського музею космонавтики Ірина Дячук – відмовилась брати участь у зустрічі, бо вона не зрозуміла з приводу якого музею космонавтики збирається круглий стіл. Цитуємо:

«…у запрошенні не вказано реалії та перспективи якого музею ви плануєте обговорювати. Якщо музею космонавтики як явища у культурному середовищі України та світу – це надзвичайно цікаве питання, яке вимагає залучення фахівців музейної справи принаймні у національних масштабах (таких музеїв в Україні близько десяти)

Один з ініціаторів та засновників павільйону, перетвореного згодом на музей та директор компанії, яка вела будівництво ІІ-ї черги музею Володимир Нікулін з сумом зазначив, що за 20 років колекція музею не оновлювалась.

- Сучасне будівництво потрібно для створення фондосховища та планетарія, для можливості доступу громадян до космосу. Нині будівництво зупинено вже 1,5 місяці, бо музей просто не оплачує виконані роботи. Керівництво музею чинить дурощі, у яких його підтримує управління культури Житомирської облдержадміністрації.

Орієнтована вартість всього комплексу – 15-18 мільйонів гривень. Це триповерхова будівля: перший поверх – фондосховище, другий – експозиційний зал 130 м. кв для создания экспозиции «Україна і космос», а на третьому планетарій – об’єкт не розважального, а пізнавального характеру.

Нині будівництво не закинуте та не законсервоване. Попереду зима, опади, зміна температур – що матиме вплив на не підготовлену конструкцію. Втрачений час повернути назад не можливо, сьогодні вже точно зрозуміло, що туристи, які заїжджатимуть під час Євро-2012 до Житомира ніякої експозиції «Україна та космос» не побачать. На створення експозиції потрібний час.
Нинішній музей, у минулому павільйон, побудували у 1987 році, а експозиція створювалась до 1991 і тільки тоді його відкрили.
Георгій Мокрицький висловив свою точку зору з туристичного боку:

- Я привожу до музею автобус туристів а там жодної парковки не має, ніяких ніш, ніяких «карманів», ніде розвернутися, - розповідає Георгій Мокрицький. - Не має куди поставити нормально транспорт. Туристам доводить у туалет бігати через весь музей. Спраглий турист навіть пляшки води там не купить, інфраструктура не розвинута.

Також він вкотре підняв питання порушення архітектурних норм щодо меморіального будинку музею, де народився С.П.Корольов.

- Меморіальний будинок музей спаскудили, обклавши його цеглою. Я вважаю, що потрібно розглядати не проект будівництва окремого об’єкту, а створити окрему заповідну зону, яка включатиме у себе меморіальний будинок-музей, музей космонавтики та об’єкт що будується, - пояснив Мокрицький.

Журналіст Віктор Радчук поскарживсь, що громадськість та навіть багато журналістів взагалі нічого не знають про будівництво.
– Планетарії щодня не починають будувати. Громада не знає про це. Музей схожий на закриту установу, ніби там нічого не відбувається, нічого не має. Елементарно не було керівництвом музеї не було проведено навіть прес-конференції щодо будівництво, - заявив Радчук.

Житомирський музей космонавтики задумали та створили три людини – Володимир Нікулін, покійний директор музею Ольга Копил та активний учасник Валентин Сінічкін.

Валентин згадуючи історію створення зауважив:

– Потрібно піднімати сили та ентузіастів. У 2010-му капсули заклали, мер та губернатор були, ми там були, пошуміли та все затихло. Нам з важкістю вдалося вибити 1,5 мільйона – і нічого не робиться.

Ці люди і житомирські журналісти намагаються відстояти будівництво другої черги музею, для його розвитку і підняття брендовості Житомира. І не зважаючи на бажання окремих осіб нічого не робити та вдавати вигляд що все нормально - питання будівництва цього об’єкту буде підніматись ще не раз. Проблема має бути вирішена.

Круглий стіл транслювався у режимі on-line у мережі Інтернет на сайті організатора . Подібні зустрічі та Інтернет-трансляції відбуватимуться щоп’ятниці о 12:00 у конференц-залі бізнес-центру «Імперіаль», мн. Перемоги, 10. До розмови запрошуються всі бажаючі, наступна тема «СНІД та Україна».


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО


Будівництво планетарію у Житомире не ведеться вже 1,5 місяці +ФОТО

Автор статьи: Сергій Харчук

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.