Де жили українські знаменитості? ФОТО

Де жили українські знаменитості? ФОТО
У Києві не так вже й багато будинків або квартир, де можна подивитися, як жили відомі українці - письменники, поети, актори, композитори, зануритися в атмосферу, в якій вони творили і працювали.

Практично всі будинки і квартири-музеї знаходяться в центрі Києва. Наприклад, на вул. Саксаганського знаходяться музей Михайла Старицького та Миколи Лисенка, а на вул. Терещенківській в одному будинку одразу жили Павло Тичина і Микола Бажан. І, звичайно, обов'язково варто ще раз зазирнути в єдиний у світі будинок-музей Булгакова.
Дім Турбіних

Де жили українські знаменитості? ФОТО


Експозиція самого знаменитого будинку-музею Києва, який також називають «Домом Турбіних», на Андріївському узвозі, 13, нещодавно поповнилася автографом Михайла Булгакова - це карикатури з підписами, на яких письменник зобразив себе самого і свого кузена. Майстер, який прославив Київ у своїх романах, жив тут у 1906-1919 роки. У цьому будинку жили і герої його роману «Біла гвардія».

Тут збереглися паркет в двох кімнатах, частина парадних сходів, двері, віконні і дверні ручки, фундамент і стіни будинку, відновлено початкова планування. У 2007-му поруч встановили бронзовий пам'ятник Булгакова. У самому музеї є особисті речі письменника. Музей працює щоденно, крім середи.

Музичний будинок-музей


Де жили українські знаменитості? ФОТО


Меморіальний будинок-музей Миколи Лисенка розташований по вул. Саксаганського, 95, де відомий український композитор жив з 1895 по 1912 рік. У трьох кімнатах музею зберігся автентичний паркет, ліпнина, на стінах кабінету - унікальні музичні інструменти.

Серед експонатів - інкрустована перламутром диригентська паличка Лисенко та срібні лаврові вінки, які йому дарували на ювілеї.

У квартирі Тичини - 20 тисяч книг

Де жили українські знаменитості? ФОТО


На Терещенківській, 5, в квартирі 1-3 жив і працював поет Павло Тичина. У квартирі після його смерті нічого не змінювалося - ті ж ручки на дверях, так само скрипить паркет. Гордість музею - бібліотека поета, в якій 20 тис. томів.

Директором музею працює правнучка поета Тетяна Сосновська, а створений музей-квартира з ініціативи її матері та внучатою племінниці Тичини - Ірини Блюдо. У цьому ж будинку знаходиться музей-квартира Миколи Бажана, де він прожив 40 років.

Сцена для Заньковецької

Де жили українські знаменитості? ФОТО


Корифей українського театру Марія Заньковецька останні роки життя (з 1918 по 1934 рік) провела в будинку на вул. В. Васильківська, 121. Музей у ньому організували в 1989-м, тут можна побачити костюми, в яких актриса зіграла свої відомі ролі, прикраси та інші особисті речі. Одна з родзинок музею - зал з театральною сценою того часу.

Ікона Старицького

Де жили українські знаменитості? ФОТО


Письменник Михайло Старицький, який прославився знаменитою п'єсою «За двома зайцями», жив у Києві на вул. Саксаганського, 93, де зараз меморіальний будинок-музей письменника. Він першим серед київської інтелігенції став говорити українською мовою.

Источник: http://www.kanzas.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.