Кому вигідна Пенсійна реформа

Кому вигідна Пенсійна реформа
Нововведення допоможуть молодим накопичити на майбутнє.
Колишня система нарахування пенсій «з'їдала» в деяких випадках, до 20% державного бюджету, а більшість пенсіонерів все одно залишалися майже жебраками.

Однорівнева солідарна система нарахування пенсій має бути реформована в таку систему, яка буде формуватися вже на декількох рівнях. Що зробить пенсійну систему більш «гнучкої» для різних категорій населення і розвантажить Пенсійний фонд (ПФ).

Але пенсійна реформа проходить не зовсім гладко.
Основна проблема реорганізації пенсійної системи полягає в тому, що не можна відразу по-новому сформувати фонди і нову систему нарахування пенсій. Тому що в цьому випадку доведеться стимулювати залучення недержавних фондів. А це призведе до того, що більша частина пенсійних нарахувань стане проходити повз державної кишені.

Адже, зрештою, відрахування в пенсійний фонд за нинішній системі - велике фінансове підживлення держави. Адже якщо людина відкладає більше 20% своїх щомісячних доходів у ПФ, а потім не доживає до свого пенсійного віку, то немає ніяких правових механізмів, за якими держава повернула б всі відкладені людиною гроші його спадкоємцям.

Тобто, держава використовує старе середньовічне право «мертвої руки». Саме так в середні віки в Західній Європі називали право короля забирати собі землі лицаря, якщо у того після смерті не знаходилося спадкоємців. Чи зацікавлена ​​держава в зміні даної схеми? Навряд чи.

Кому і як вигідніше?

Новий Закон «Про обов'язкове державне пенсійне страхування» передбачає створення двох рівнів пенсійної системи: солідарну й накопичувальну. Накопичувальний рівень пенсійної системи буде остаточно сформований через два роки. Саме тоді Пенсійний фонд перестане адмініструвати вклади громадян в накопичувальний рівень.

Майбутні пенсіонери, зможуть за бажанням вибрати недержавний пенсійний фонд для накопичення своїх внесків в майбутню пенсію.

А ось молодим слід замислитися про майбутню пенсію вже зараз. Адже накопичувальна система дозволить регулювати розмір вкладів самим вкладником, що означає велику гнучкість в пенсійні внески для молодих фахівців.

В умовах реформування пенсійної системи уряд - в особі віце-прем'єр міністра України - міністра соціальної політики Сергія Тігіпка - пішли на ряд непопулярних заходів. Наприклад, на підвищення пенсійного віку і на скорочення пенсій для тих пенсіонерів, які продовжують трудитися. Наскільки виправдані ці заходи?

Пенсійна реформа вступає в стадію практичного здійснення - саме ту, коли доводиться жертвувати кимось заради когось.

Источник: http://www.bagnet.org/

Система Orphus
Комментарии
Ляля 10 ноября 2011 22:19
Мной пожертвовали. Мне 50
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.