Україна стоїть на порозі енергетичної катастрофи - експерти

Україна стоїть на порозі енергетичної катастрофи - експерти
В Україні існує проблема зношеності ресурсів теплових електростанцій, а разом з малою пропускною здатністю ліній електропередач в середині країни, це дає підстави говорити, що Україна стоїть на порозі техногенних аварій. Таку думку в коментарі УНН висловив енергетичний експерт Сергій Дяченко.

Аварія, що призвела до необхідності імпорту електроенергії з Росії, продемонструвала наявність проблем у системі електроенергетики України, вважає експерт.

"Ситуація наочно продемонструвала недоліки нашої системи, тобто якщо зараз не почати модернізацію, ми постанемо на порозі техногенних аварій. Власне, це можна сприймати, як початок", - зазначив С.Дяченко.

Він повідомив, що теплові електростанції в Україні виробляють приблизно 40% всієї електроенергії країни.

"Відпрацьовано вже десь 95% проектного ресурсу, 72% обладнання теплових електростанцій фізично зношені. І якщо не почати серйозну модернізацію, то через 3 – 4 роки постане питання про їх закриття. В таких екстремальних умовах, як зараз, теплова генерація не справляється", - наголосив експерт.

Крім того, С.Дяченко зазначив, що в Україні існує проблема із забезпеченням електроенергією деяких районів країни.

"В Україні існує дефіцит пропускної здатності в середині країни, особливо це посилилося після запуску двох енергоблоків атомних електростанцій у 2000-х роках. Тобто ми не можемо навіть всю ту електроенергію, яка виробляється на атомних електростанціях передавати в енергодефіцитні райони країни. А якщо трапляється аварія, то взагалі виникає дефіцит забезпечення електроенергією. Тому це проблема номер один. Україні необхідно будівництво широкої мережі високовольтних ліній електропередач для того, щоб забезпечити передачу електроенергії територією України. Така робота вже ведеться, але здебільшого за рахунок некредитних коштів міжнародних організацій. Але ця проблема дуже серйозна і вона чи не серйозніша за проблему зношеності генерацій", - пояснив С.Дяченко.

Нагадаємо, від 1 лютого Україна починає імпорт електроенергії з Росії. Крім того, Україна припинила експорт власної електроенергії до Молдови та Білорусі. Ці заходи викликані зупинкою роботи десяти енергоблоків, викликаної аварією на лінії електромереж та сильними морозами.

Як повідомляють представники "Укренерго" ремонтні роботи триватимуть до 12 лютого.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.