Україна розраховує відновити співпрацю з МВФ

Україна розраховує відновити співпрацю з МВФ
Українські урядовці намагаються переконати експертів МВФ, які прибули в Київ для переговорів, розблокувати фінансування. Місія Фонду вже зустрілася із посадовцями Кабміну та Національного банку і продовжить роботу в українській столиці протягом тижня.

Голова Національного банку Сергій Арбузов назвав відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом стратегічним завданням України. На зустрічі з делегацією Європейського департаменту МВФ він наголосив на успішності зусиль влади скоротити зовнішній державний борг.

“Державний борг України скоротився до 36% ВВП з 39,9% ВВП на початок 2012 року. Також спостерігається покращення стану платіжного балансу, сальдо якого в березні поточного року повернулось до позитивних позначень. Ми спостерігаємо зниження дефіциту поточного рахунку до 3,4% ВВП у першому кварталі поточного року порівняно з 4,1% за аналогічний період минулого року”, - похвалився успіхами Арбузов.

В уряді говорять про готовність виконати одну з головних умов Фонду — підняти ціни на газ для населення та підприємcтв теплокомуненерго. Цей пункт залишався ключовою перешкодою через яку МВФ заморозив фінансування. Щоправда посадовці кажуть, що погодитися на такий непопулярний крок українська влада наважиться пізніше.

“Спочатку ми опрацюємо застосування енергозберігаючих технологій, розробимо систему адресної соціальної допомоги, і після цього підійдемо до питання підняття тарифів до економічно обґрунтованого рівня”, - заявив експертам МВФ Валерій Хорошковський.

Він також висловив надію на відновлення укладеної в липні 2010 року програми stand by, яка передбачає надання Україні понад 15 мільярдів доларів. Урядовці переконують Фонд у сприятливій економічній ситуації в країні. Мовляв, національна валюта стабільна, покращилася фіскальна політика, у нормальному режимі функціонує банківська система країни.

Українська влада відмовлялася йти на непопулярний крок напередодні запланованих на жовтень цього року парламентських виборів. У Києві також сподівалися на успіх переговорів з Російською Федерацією про зниження цін на газ, що дозволило б уникнути підняття цін на паливо для населення.

Водночас експерти попереджають про небезпеку значного скорочення валютних резервів НБУ до кінця року в разі, якщо з МВФ не вдасться домовитися про відновлення фінансування. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин пояснює це необхідністю проводити розрахунки за раніше видані позички.

“До кінця 2012 року нам МВФ потрібно віддавати борги, зобов'язання уряду, в червні у нас погашення євробондів. Ті розрахунки, які є зараз, на жаль, вказують, що якщо сьогодні валютні запаси у нас трохи більші за 30 мільярдів доларів, то на кінець року ми можемо вийти на 22-24 мільярди”, - цитує експерта сайт Центру. На думку Юрчишина, такий показник є недостатнім і становить ризик для економіки.

Источник: Голос Америки

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.