Нацбанк покарає за обвал гривні ще десяток банків

Нацбанк покарає за обвал гривні ще десяток банків
Національний банк України після застосування санкцій до банків, що спровокували на початку вересня обвал гривні на міжбанківському ринку, має намір покарати банки за зловживання на готівковому ринку, заявляє глава НБУ Сергій Арбузов.

"Ми покарали банки, що зловживали на міжбанківському ринку, а тепер маємо намір врегулювати ситуацію на готівковому ринку. Після завершення перевірки будуть застосовані заходи впливу до ще десяти банків", - розповів.

За словами голови НБУ, покарання будуть залежати від серйозності встановлених порушень - від штрафів до позбавлення ліцензій. "Ми збираємося покарати банки за те, що маючи готівкову валюту в касі, вони відмовлялися продавати її людям в дні зростання курсу, тим самим стимулюючи панічні настрої", - пояснив Арбузов.

Він зазначив, що надлишок гривні, який виник 3 вересня на міжбанку, дозволив окремим гравцям усвідомлено завищувати курс, виставляючи при цьому тільки односторонні котирування на продаж.

"Ці угоди фактично не здійснювалися або проводилися мінімальними лотами, але дали підстави спекулянтам вже на наступний день підняти ціни в пунктах обміну готівкової валюти, провокуючи ажіотаж серед населення", - пояснив глава НБУ.

"На моє переконання, ситуація штучно нагнітається численними апокаліптичними прогнозами, які дають люди безвідповідальні, а тиражують ті ж спекулянти", - вважає Арбузов.

Источник: Дзеркало тижня

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.