Нацбанк каратиме банки, які пропонують великі відсотки за депозитами

Нацбанк каратиме банки, які пропонують великі відсотки за депозитами
Банкам, які пропонують занадто високі ставки за депозитами, збільшать відрахування до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Нацбанк і ФГВФО приступили до розробки нового механізму розрахунку перерахувань до фонду для банків, які намагаються обійти конкурентів за рахунок завищених ставок, пише Комерсант-Україна.

"Банк, що залучає кошти за дуже високою ставкою, веде ризикову політику. У фонду є можливість ввести диференційовану ставку відрахувань", - підкреслив у четвер, 13 грудня, директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Олексій Ткаченко.

На даний момент банки перераховують у ФГВФО регулярний квартальний збір, який диференційований лише за валютами: 0,5% від суми вкладів в національній валюті, 0,8% - в іноземній. Тим не менш, така модель не враховує ризику банкрутства банків і подальшої появи необхідності компенсації вкладів із коштів фонду.

"Банки з порушеною ліквідністю залучають кошти за завищеною ціною, що несе загрозу для вкладників. Але вкладники повинні нести солідарну відповідальність, так як їм слід розуміти, що високі ставки означають ризикові операції", - вважає директор-розпорядник ФГВФО Олена Шарова.

Тому була запропонована ініціатива підвищення відрахувань. "Наприклад, якщо у банку ставка за вкладами становить 18%, а на ринку - 14-15%, то до нього буде застосовуватися підвищений коефіцієнт. В результаті банк буде відраховувати до фонду більше коштів", - пояснює Ткаченко.

За індикатором середніх депозитних ставок для населення UIRD, який обраховується щодня, вчора, 13 грудня, річні внески в гривні коштували 19,58%, у доларах - 8,12%, євро - 6,91%.

При цьому банкіри впевнені, що високі депозитні ставки стануть тимчасовим явищем.

У результаті появи підвищених коефіцієнтів відрахувань банкам доведеться боротися за роздрібних клієнтів більшою мірою не фінансовими, а іншими перевагами, наприклад, підвищеною ставкою у разі дострокового розірвання депозиту або якістю надання послуг.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.