Українцям загрожує зниження ставок за депозитами в доларах

Українцям загрожує зниження ставок за депозитами в доларах
Українські банки скоро підуть на зниження ставок за депозитами в іноземній валюті. Пов'язано це з майбутнім підвищенням норми резервування за довгостроковими валютними вкладами з 5% до 7%.

Зокрема, з 30 вересня НБУ зобов'яже банки відраховувати більше коштів під депозити у валюті, що безпосередньо вплине на їхню прибутковість, пише "Коммерсант-Украина".

Як зазначив заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк, рішення Центробанку спрямоване на скорочення рівня доларизації економіки України.

Таким чином, депозити в доларах і євро стануть менш вигідними для банків.

"Норми резервування - один з тих чинників, які безпосередньо впливають на прибутковість вкладів. Їхнє збільшення знижує привабливість вкладів для банку і стимулює зниження ставок", - зазначила директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Банку "Національний кредит" Наталія Аннікова.

"Банки будуть змушені знижувати процентні ставки за валютними депозитами", - додала начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу "Укрексімбанку" Вікторія Грецька.

Банкіри поки не коментують, на скільки саме можуть впасти депозитні ставки, проте після підвищення нормативів резервування в липні короткострокові кошти стали в середньому на 0,5% дорожчими за довгі ресурси, тоді як депозити до запитання і зовсім подорожчали на 1%.

Водночас, за словами банкірів, підвищення норми резервування зробить заощадження в гривні більш привабливими.

"Такі зміни мають певний вплив на політику залучення банками ресурсів, зокрема, на зниження ставок за депозитами в іноземній валюті і, відповідно, скорочення таких депозитів у портфелі банків та витіснення їх гривневими депозитами", - говорить начальник управління роздрібного та малого бізнесу "Індустріалбанку" Сергій Писаренко.

Згідно з даними Українського індексу ставок за депозитами фізосіб (UIRD), на сьогодні ставки за річними депозитами у гривні у середньому на ринку становлять 17,59%, в доларах - 7,21%, а в євро - 6,08%.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям пропонують купувати квартири за рахунок депозитів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.