Аграрії стаханівськими темпами повертають Україні статус житниці світу

Аграрії стаханівськими темпами повертають Україні статус житниці світу
За останнє десятиліття обсяг експорту агропродукції з України зріс в 7,5 разів - з $ 2,4 млрд у 2002 році до $ 17,9 млрд в 2012-му. Стаханівськими темпами експансії на зовнішніх ринках може похвалитися усе вітчизняне сільське господарство.

Як пише журнал "Кореспондент", всьому цьому сприяла глобальна продовольча криза і активність вітчизняних аграріїв, які відроджують мрії України про статус житниці світу. Сільське господарство вже забезпечує чверть українського експорту, завойовує нові ринки.

Продукцію українських аграріїв купують по всьому світу - в п'ятірку головних імпортерів входять Єгипет, Росія, Іспанія, Індія та Іран. Хітом продажів на закордонних ринках є українські зерно, рослинна олія, соя, ріпак та відходи масложирової промисловості.

Варто зазначити, що головною причиною стрімкого зростання українського експорту експерти називають глобальне зростання попиту на продукти харчування, що підштовхує ціни на ринку все вище.

Так, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, за десятиліття світовий попит на зернові виріс більш ніж на 20% - з 1,9 млрд т у 2002 році до 2,3 млрд т в 2012-му. За цей же період індекс цін, вимірюваний організацією для групи злакових, злетів на 255%.

Видання резюмує, що на цьому тлі в України є все, щоб стати однією з головних годувальниць планети.

"Завдяки своєму потенціалу Україна може заробляти не тільки великі гроші, але і виробляти більше продовольства (на експорт), - вважає посол США в Україні Джон Теффт.

За його словами, у світі існує велика потреба на сільськогосподарську продукцію, і Україна може грати одну з провідних ролей в цьому напрямку.

У той же час, стверджують фахівці, потенціал українських чорноземів використовується далеко не на 100%.

Видання пояснює, що надмірна держрегуляція сфери, високі ставки банківських кредитів, корупція, відсутність гарантій прав власності стримують інвесторів від вкладень в довгострокові проекти, без яких не здатні повноцінно розвиватися цілі галузі сільського господарства.

"Швидкість його розвитку залежатиме від державної політики і сприйняття галузі державою як невід'ємної і найбільш важливої частини державної стратегії", - прогнозує Сергій Зузак, керівник аграрного спрямування фінансово-промислової групи СКМ.

Нагадаємо, за інформацією Мінагрополітики, в 2012 р. експорт продукції АПК з України склав 18,2 млрд дол., що більше на 40%, ніж в 2011 р.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.