Більшість експертів вважають, що українську трубу ще не скоро модернізують

Більшість експертів вважають, що українську трубу ще не скоро модернізують
Експерти у сфері енергетичних відносин України скептично ставляться до перспектив розв'язання проблеми модернізації української ГТС. Більшість з них вважають, що найближчим часом це питання вирішене не буде.

Правда, в цілому, опитані 28 експертів роблять ставку на створення тристороннього консорціуму для модернізації та управління українською ГТС, однак у випадку реалізації двостороннього формату такого консорціуму в якості найбільш ймовірного називають формат "Україна - Російська Федерація". Про це свідчать дані опитування "Оцінка перспектив вирішення проблеми модернізації української газотранспортної системи (ГТС) і лібералізації газового ринку України".

Зокрема, серед конкретних шляхів вирішення проблеми модернізації української труби найбільш імовірними експерти вважають: створення міжнародного консорціуму для модернізації та управління ГТС (42,8%), а також продаж або здачу ГТС в довгострокову оренду (21,5%). 10,7% опитаних впевнені, що Україна самостійно проведе роботи по модернізації ГТС. 7,1% думають, що ГТС буде модернізована, однак буде експлуатуватися і далі, а 3,6% - що ГТС буде модернізована, і її виведуть з експлуатації. Інший варіант розвитку подій назвали 14,3% респондентів.


Крім того, більшість опитаних експертів вважають, що у форматі енергетичних відносин "Україна - Європейський Союз - Російська Федерація" для України однаково важливим є співробітництво як з ЄС, так і з Росією. Таку позицію озвучили 64,3% респондентів. При цьому чверть опитаних (25,0%) назвали Російську Федерацію ключовим енергетичним партнером України, і лише 10,7% - ЄС.

Згідно опитування, експерти також позитивно оцінили процес лібералізації газового ринку. Правда, при цьому вони вважають, що НАК "Нафтогаз України" повинен стати обов'язковим учасником альтернативних поставок в обхід чинного контракту "Тимошенко-Путіна", щоб закріпити за собою "соціальну" квоту імпортного газу.

Нагадаємо, згідно з опитуванням Центру Разумкова, більшість українців не хочуть віддавати ГТС у приватні руки.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.